Все още има опасност за живота му, но лекарите са оптимисти предвид направените изследвания

Започна постепенно извеждане от медикаментозна кома на детето, ударено от мълния в Бургас. То все още е с опасност за живота, но лекарите са оптимисти предвид резултатите от направените му днес изследвания. Пострадалото 8-годишно момченце е в отделението в реанимация на УМБАЛ Бургас.

„Направихме скенер на главния мозък и за щастие няма поражения. Така, че оттук нататък предстои, според колегите от реанимация, едно плавно и бавно събуждане и евентуално оценка на неврологичния статус”, обясни д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на болницата.

Детето беше поразено от мълнията вчера, докато с родителите и сестричката му вървели по пясъка на централния плаж в града. Те бързали да се скрият под козирката на близкия ресторант от бурята, която връхлетяла Бургас. Баща му го занесъл на ръце в Спешното отделение на болницата.

„Детето беше докарано в състояние на клинична смърт, без жизнени показатели. Благодарение на адекватните реанимационни действия, които са извършили колегите, то е било интубирано веднага и е възстановена сърдечната дейност”, допълни Тодоров.

Детето, ударено от мълния в Бургас, е в медикаментозна кома

За година това е вторият случай в Бургаско на поразен от мълния. Миналият август 18-годишната Теодора пострада по същия начин в Приморско. Съветите на спасители на плажа са по време на буря да се отдалечим от морето и пясъчната ивица, защото и водата и металните чадъри са проводници. Ако не успеем да избягаме, препоръчват да се свием на кълбо, стоейки единствено на пръсти.

Експерти от БЧК допълват съветите:

„Трябва да избягваме високите дървета. Най-сигурно е да сме в автомобил. Ако сме в планината и няма къде да се скрием, търсим най-ниската точка, например храст”, обясни Анелия Драганова от БЧК Бургас.

Трябва да изключим телефоните си и да се отдалечим от метални предмети. Ако все пак се наложи да оказваме първа помощ трябва да проверим дали пациентът е в съзнание.

„Ако липсват показатели, предприемаме изкуствено дишане и сърдечен масаж”, поясни Драганова.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.