Ако рафинерията е била хваната в две нарушения, концесията е могло да бъде прекратена отдавна без последствия, допълни той

Имат ли депутатите представа каква част от пристанището е на рафинерията и каква на държавата? Подозирам, че голяма част от него е собственост на рафинерията. Знаят ли депутатите какви са ангажиментите на концесионера? Ще има ли юридически последици и можем ли да очакваме съдебни дела. Според мен да. Ако рафинерията е била хваната в две нарушения, концесията е могло да бъде прекратена отдавна без последствия. Това каза за "Офанзива с Любо Огнянов" Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

"През 2022 г. България се превърна в най-големия износител на преработени продукти от петрол за Украйна. Обосновани са съмненията, че това е гориво за украинските бойни машини. България се е възползвала доста от войната, над 1000 пъти е увеличен износът на преработени продукти през миналата година", коментира той. 

СЛЕД СКАНДАЛИ В ЗАЛА: Парламентът връща пристанище „Росенец” на държавата (ОБЗОР)

По думите му за концесията на "Росенец" вече е взето решение, но има неясноти, които трябва да бъдат осветлени. "Трябва да се види какво ще се случи оттук нататък, да не се появи нов концесионер, свързан с ДПС, защото прекратяването на концесията е изцяло тяхна инициатива. В 48-ия парламент ГЕРБ не ги подкрепи, но сега го направи. До 30 септември "Лукойл" има право да подаде коригираща данъчна декларация, а ако го направи, държавата ще трябва да ѝ върне 180 млрд. лева, които са внесени като данъци", посочи Данаилов.

Според него дерогацията на руски петрол не бива да бъде прекратявана. "Ако внасяме гориво, то ще бъде по-скъпо, гражданите ще плащаме по-скъпо гориво", обясни той. И уточни, че АЕЦ "Белене" е бил лесно реализируем проект, но тъй като вече не е, продажбата на реакторите е добро решение.  

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook