Коалицията представи предложенията си за промяна в Конституцията

„Предлагаме 24 май да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата”, каза премиерът акад. Николай Денков. Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" представи проекта си за конституционни промени. Сред предложенията е и 24 май да стане национален празник на България.

„Никой от другите празници не променя статута си, те остават официални. В глава 10 на Основния закон, където са описани герб, химн и флаг, трябва да поставим логично и мястото на националния празник”, допълни министър-председателят Денков. По думите му тази дискусия продължава години наред и по различни причини не е стигнала до краен резултат. „Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява”, обясни предложението Денков.

Като през измененията на член трети в Конституцията, да се запише, че останалите официални празници се уреждат със закон.  "Считаме, че официалните празници - 3 март, 6 и 22 септември - трябва да получат достойна уредба в Закона. 24 май е национален празник преди да възникне българската държава, той обединява България по смисъл и кауза, преди да възникне модерната бъгарска държава", посочи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Денков: Нов вид синтетична дрога се разпространява у нас

Целта на промените е и преструктуриране на съдебната власт. От коалицията очакват подкрепа от партньорите си в управлението ГЕРБ-СДС, както и от ДПС. "Представяме конкретните текстове с изменения в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. С колегите от "Правосъдие за всеки" тези текстове бяха изработени. Те стъпват и на едно по-широко политическо съгласие за едно изменение в Конституцията и се надяваме, че ще се появят в Държавен вестник", заяви Иванов.

"Много рядко има подобно голямо мнозинство и такъв общ консенсус. Може би имаме историческа възможност, която не трябва да бъде пропускана", посочи Кирил Петков. 

Ръководството на коалицията предлага още ограничаване правомощията на главния прокурор, разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – прокурорска и съдийска. Предвиждат се промени и в мандатността на някои позиции – главният прокурор, както и председателите на ВКС и ВАС да управляват институциите по 5, а не както досега по 7 години. И още - да се избират и освобождават от ВСС, без да е необходим указ на президента. От ПП-ДБ искат да бъде записано, че мандатът на ВСС става 4-годишен, а не пет, както е в момента. 

ПГ на ГЕРБ СДС ясно е декларирала готовността си за участие в общ проект за промяна на Констититуцията заедно с ПП-ДБ и ДПС. Това става ясно от публикуваната позиция на ГЕРБ в страницата на партията във "Фейсбук".

Консултациите между политическите сили започнаха при формирането на 49-ото Народно събрание и логично ще завършат с общ проект за изменение на оснония закон. ПГ на ГЕРБ-СДС участва в общите законодателни инициативи и гарантира 69 гласа “за” необходимото мнозинство за приемането на промените в българската Конституция, които са получили одобрението на трите парламентарни групи.

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.