Журналистът Райна Дамяни разбира, че биологичните ѝ родители са други на 54 г.

В края на миналия месец ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха проект за промени в Семейния кодекс, които предвиждат улесняване на процедурата по осиновяване и да отпадне тайната на осиновяването. Според вносителите, промените засягат косвено над два милиона българи. Това е една история за осиновяване от преди повече от 50 години и за дългия път до намиране на истината.

"През 60-те години, когато аз съм се раждала, е имало скрити домове. Обикновено са били в села, край гора, направени, за да родиш извън погледите на осъдителното общество. Най-често ученички и студенти или извънбрачни деца. Във филма "Бъди благословена" има един такъв дом, възможно е в него да съм родена", разказва журналистът Райна Дамяни.

Тайната на осиновяването – правото да познаваш произхода и родителите си (ВИДЕО)

Родителите ѝ дълги години не са имали деца, а детството си определя като прекрасно, "като под похлупак". На 54 години, в деня на първия локдаун, разбира, че е осиновена. Усеща го. "Винаги го усещах, никога не посмях да ги попитам, за да не ги нараня. Щастливо живяхме в лъжа. Животът ми сякаш отиваше по дяволите, отстрани погледнато хубав, но тръгнах да се разболявам, на психическо и физическо ниво. Опитах всички пътища, ходих на психоаналитик, целенасочено търсех отговор на въпроса "защо не съм щастлива". А то е било, защото не знам коя съм", споделя тя.

Започва да търси истинските си родители по всякакъв начин. "България е единствената страна, където да знаеш кои са истинските ти родители не е право, а престъпление. Законът те санкционира. Ходих отново и отново. През юни 2022 г. предприех самостоятелно пътуване от Бургас към Троян. Появиха се хора по пътя ми, останах дълго, търсенето продължи и разбрах кои са биологичните ми родители. Открих майка ми, тя отрече, не ме заболя. Не очаквах такава среща", разкрива Дамяни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook