Пламъците са обхванали горски масив

Големият пожар край първомайското село Буково е локализиран и потушен. Пламъците обхванаха фронт от над 200 декара житни ниви и дъбова гора. Огънят се е разпростанил в труднодостъпен терен. В помощ на пожарникарите днес се включиха военнослужещи и доброволци. Вече е ясна и причината за инцидента - искра от комбайн. 

Опасни жеги: В следващите дни температурите ще стигнат до 43 градуса

„Пожарът е възникнал около 16.00 ч. Пожарната реагира навреме и пламъците бяха локализирани за няколко часа. Няма опасност за къщите в селото”, обясни кметът Али Баджаклъ.

Огънят тръгнал от комбайн. „Жънали са нива, която е около 150 дка и след комбайна се е появил пламък. Знае се кой е виновникът, но това вече е работа на следствените органи. Те ще преценят”, гл.инспектор Димитър Бришимов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“- Пловдив. На помощ на пожарникарите тази сутрин се притекоха и 34 военнослужещи от Асеновград. 

Пожар избухна по-рано и при Гребната база в Пловдив. Цяла нощ там имаше дежурен екип. Пламъците са овладени. 

„Вчера беше много тежък ден. Имахме 41 произшествия на територията на област Пловдив. Вятърът беше много силен и се запалиха няколко пожара. Днес огледите в Буково ще продължат”, обясниха от пожарната. 

„Ще обработим периметъра на пожара край Буково. Местността е трудностъпна. Задачата ни е да не позволим на огъня да стигне до боровата гора”, обясни главен инспектор Димитър Бришимов, началник на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН-Пловдив.

 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.