Над 30 са къщите в Търнава, на които вилнелият ураган нанесе сериозни щети

„Няма електрозахранване в отделни квартали в Бяла Слатина, Търнава, Попица и Соколаре. Вода вече има навсякъде”. Това заяви заместник-кметът на Община Бяла Слатина Тихомир Трифонов в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Предстои създаване на комисии, които ще обходят всеки дом, за да оценят пораженията. По думите му щетите от ураганния вятър се оказаха повече от първоначално обявените. Припомняме, че в неделя бе обявено частично бедствено положение в общината заради ураганен вятър и гръмотевична буря.

Частично бедствено положение в Бяла Слатина

Въпреки че домовете на почти всички жители в село Търнава са засегнати, хората се събраха в двора на местното училище, за да го разчистят от падналите дървета. Щети са нанесени на повече от 30 къщи. Засегнати са основно покривите.

Жена разказа, че мълния е ударила нейни селскостопански постройки, които са изгорели. На друго място пък паднал дирек е причината за това в няколко къщи в селото да няма ток. 

Няколко комисии от общинска администрация започват обходи и описване на щетите. Сред най-сериозните поражения са частично или напълно отнесени покриви на къщи и обществени сгради, прекършени стълбове, счупени или напълно изкоренени дървета, съсипана земеделска продукция.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.