Докладчик по делото е Атанас Семов

Конституционният съд отклони единодушно исканията на бившия главен прокурор Иван Гешев за тълкуване на основния закон за изтеклия мандат на ВСС. 

В края на май Гешев отправи три въпроса към Конституционния съд. Първият - може ли Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения за тримата големи в съдебната власт. Пита и дали може въобще ВСС да упражнява функциите си след изтичане на мандата. Последният му въпрос беше свързан с това може ли да се сформира нов състав на Висшия съдебен съвет, без да е избрана парламентарна квота. 

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет е с изтекъл мандат от октомври миналата година. Според заявките на управляващите този състав ще работи поне още 6 месеца до приемането на конституционни промени. 

Атанас Семов: ВСС не е мандатен орган, има правомощията да отстранява главния прокурор

Докладчик по делото е Атанас Семов, който вчера в ефира на NOVA заяви, че: "Самият Висш съдебен съвет не е мандатен орган, а постоянно действащ, подчинен на принципа на непрекъснатост на функционирането. Неговите функции могат да бъдат прекратени само с изменения в Конституцията или, ако се премахне органът".

Той допълни, че ВСС има правомощията да отстрани главния прокурор, дори при изтекъл мандат на членовете му.