Фирмите, които ги монтират, изнемогват

Жегата в Южна Европа предизвика бум в продажбата на климатици, като значително увеличи  потреблението на ток.

За сряда, когато се очаква най-горещия ден от месеца, прогнозата на Електроенергийния системен оператор е натоварването в мрежата да достигне 4 хиляди и 900 мегавата. Тези стойности се доближават до измерените на 19 юли. Рекордното пиково потребление обаче е регистрирано преди 2 години. През 2021 г. са измерил 5 хиляди и 226 мегавата. Рекорд, който, поне засега, не се очаква да бъде подобрен.

Подвижна сауна: Всеки пети автобус в Пловдив няма климатик

В Благоевград Мартин вече се възползва от новата си придобивка. „Моят климатик е малко по-скъп - 2300 лева. Колкото по-добър е климатикът, толкова по-малко пари се плащат месечно за сметки”, разказва той.

В София същата максима следва и семейство Веневи. Но имат и друго изискване, а именно  климатикът да е малък и да е подвижен.

Според Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника, продажбите са скочили драстично през последните няколко седмици, „тъй като традиционно българинът чака до последния момент“. Заради бума в търсенето на климатици обаче фирмите, които ги монтират, изнемогват.

Антоан Атанасов от „Активни потребители” разказва, че чакането може да продължи до месец, месец и половина. Тоест, ако си купите климатик днес, е напълно възможно да го използвате през септември.

Специалистите обаче предупреждават, че евтината техника е нож с две остриета, тъй като не е достатъчно енергоефективна.

А заради очакваното високо потребление на ток утре, Йордан Вакъвчиев съветва как да настроим климатиците си без да претоварваме мрежата. „Пуснете го на 22-23 градуса и го оставете да работи цялото денонощие, така ще е много по-ефективен“, категоричен е специалистът.

Европа в плен на екстремни температури и бури