За еднофамилните сгради ще има индивидуална кофа с чип или ключ

Промяна в начина за събиране на отпадъците и определянето на такса смет от началото на 2025 г. Тази такса ще се изчислява и всеки ще се плаща на база реалното изхвърлено количество боклук.

Домакинствата в Община Свиленград ще плащат толкова боклук, колкото изхвърлят

Според Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, изчисляването ще бъде различно за всяко населено място. "Всеки Общински съвет ще разбере различна основа на изчисленията. Хората ще плащат толкова, колкото изхвърлят. От януари 2025 г. ще се изчислява по три начина - с индивидуални торби за домакинствата, в който да слагат отпадъка само от общата си кофа, чрез контейнери и на човек от домакинство. Изчисляването на таксата на база количество е свързано с ефективното въвеждане на разделното събиране. Всеки в домакинството трябва да събира отделно отпадъците, така домакинството ще плаща само за останалото в общата му кофа", обясни тя.

По думите ѝ за еднофамилните сгради ще има индивидуална кофа с чип или ключ. "За големите жилищни блокове има различни решения. Тестват се и в Столична община и Свиленград, това са "зелени острови". Всеки блок ще има заградено пространство с контейнери, той се достъпва с ключ и чип. Ще се вземе общото количество, което генерира блокът и се изчислява пропорционално за всеки живущ в сградата. Няма назакателно-административни разпоредби", заяви Георгиева.

Повече по темата вижте във видеото.