Тази година връщането или доплащането на пари за отопление има особеност

Изминалият отоплителен сезон е бил по-къс от предходния, а дните - по-топли. Въпреки това средните сметки са по-високи от предишната зима. През последните 40 години като домоуправител на блок в столичния квартал „Разсадника” Оник Пилибосян е правил редица подобрения. Последното, с което улеснява съкооператорите си, е отчитането и сметките към „Топлофикация”.

„Миналата година на 1 октомври сменихме на целия ни вход абсолютно всички водомери с дистанционно отчитане – и за студена, и за топла вода. Всеки месец ние получаваме индивидуална месечна сметка. Всичко останало от типа на годишни изравнителни сметки  – просто забравяме за тях”, твърди инж. Оник Пилибосян, домоуправител.

Няколко квартала в София остават без топла вода от 8 до 10 август

Изцяло дистанционно и с ежемесечни сметки се отчитат едва около 400 сгради в София, сочат данните на един от топлинните счетоводители. Останалите абонати на „Топлофикация”София вече са получили своите изравнителни сметки за отминалия отоплителен сезон.



„За част от нашите клиенти това не са финалните суми – от една страна са без ДДС, а от друга - ако в сградата има неотчетени уреди, то клиентите, които имат такива могат да заявят допълнителен отчет до 31 август”, заяви Милена Стоянова, управител на най-големия топлинен счетоводител в София.

Което ще промени сметките и на останалите живущи в блока. „Енергията, която е постъпила в сградата, е една величина – да кажем 100%. Ако в първия случай е начислен 10, а вие сте ползвали 5, то тези 5 разлика ще се преразпределят отново между всички останали съседи”, посочи Стоянова.



Тази година връщането или доплащането на пари за отопление има особеност. На 1 юли временната мярка с по-ниско ДДС-за топлофикациите изтече – и то отново се вдигна от 9 на 20% . Заради това финалните фактури за последния отоплителен сезон на абонатите на „Топлофикациите” ще са различни.

Съдът отмени формулата за изчисляване на сметките за парно

„Ако прогнозно издаваните фактури за отчетния период са били за 500 лева, а в момента изравнителната сметка е отчела реално консумирана енергия за 600 лева, то само за размера на разликата – тези 100 лева – ако фактурата е издадена с дата 31 юли ще бъдат с 20% ДДС. Ако е издадена с дата 30 юни, защото тогава приложимата ставка беше намалена – те ще бъдат с 9% ДДС”, обясни Пламен Иванов, "Топлофикация София".



На 30-и юни обаче са издадени едва около 12% от изравнителните сметки, при които сумата за доплащане ще е с 9% ДДС. Останалите ще бъдат получени от потребителите в средата на август, със ставка от 20%.  По данни на топлинните счетоводители тази зима 55 процента от абонатите им имат пари за получаване, а 45 на сто ще трябва да доплащат.