Само през последните 24 часа гората е пламнала на 61 места

Горските пожари в Гърция продължават да се разрастват, разпалвани от силните ветрове и температури над 40 градуса. Само през последните 24 часа в южната ни съседка са избухнали 61 горски пожара.

Огнената стихия отне още два живота в сряда в Централна Гърция, а властите наредиха нова вълна от евакуации – този път в околности на Волос и Ламия, където избухна нов огнен фронт. Стихията е достигнала опасно близо до двете населени места, като пламъците са унищожили ферми и фабрики по пътя си.

Обявиха извънредно положение на гръцкия остров Родос

„Огънят избухна в различни части на Волос. Започна от Велестино и Агиос Георгиос. Издадено беше нареждане за евакуация. За съжаление огънят се разпространи с помощта на вятъра. Имаше и пожари близо до градската зона на Волос, главно в района на Неаполис близо до стадиона. За щастие успяхме да овладеем огъня”, каза доброволецът спасител Темистоклис Пападимитриу.

Докато обстановката на остров Корфу в Йонийско море се подобрява, пожарите на остров Родос продължават вече десети ден. Нови два фронта от пламъци са избухнали в района Ламия на Волоския залив - едно от много популярните места за туристи. Именно там огнената стихия е взела две нови жертви. През нощта от гражданската защита са уведомили жителите на няколко населени места в област Магнисия да се евакуират към крайбрежния град Волос.