Аплодирам силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС, каза Кенет Мертен

„Историята между САЩ и България продължава да се развива и днес. Убеден съм, че главите, които пишем сега и в бъдеще, ще бъдат най-добрите и най-интересните в нашата история. Стратегическото ни партньорство е по-силно от всякога, с повече от 2 млрд. в двустранна търговия и постоянно разширяващи се връзки в различни сектори – търговския, културния, гражданския и публичния сектор”. Това заяви американският посланик в България Кенет Мертен на събитие, организирано от Атлантическия клуб и водено от Соломон Паси, президент на организацията. Тази година се навършват 120 години от началото на дипломатическите отношения между София и Вашингтон.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

„Аплодирам силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС", каза още Мертен.

САЩ и България с общи интереси в сферата на енергетиката

В началото на речта си дипломатът спомена за американския журналист Джанюариъс Макгахан и за Джон Атанасов, чиято дейност е доказателство за силната връзка между България и САЩ. Атанасов е честван като баща на съвременния компютър, а Макгахан събира международна подкрепа за Априлското въстание. 

Мертен подчерта, че откакто е у нас, се наслаждава на всяка минута. И сподели, че вече е посетил Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Рилския манастир и други красиви места в родината ни.

"Виждаме огромен потенциал за развитие на сътрудничество между двете страни в сфери като транспорт, киберсигурност, образование, иновации, инфраструктура, енергетика и др.”, каза още посланикът и уточни, че с диверсифицирането на енергийните доставки България си е осигурила по-голяма независимост.

Мария Габриел откри изложба по повод 120-ата годишнина от дипломатическите отношения между България и САЩ

По думите му обученията, които двете държави провеждат заедно, засилват позициите на НАТО и ни позволяват да се справим с бъдещи заплахи. “Стратегическите ни отношения в сигурността са ключови, защото демокрацията е под заплаха и трябва да бъде защитавана всеки ден”, смята Мертен.

Той подчерта, че с помощта на редица държави, включително и България, Украйна успява да се противопостави на Русия.

“Има разлика между руските граждани и действията на руското правителство. Имаме уважение към руските граждани и техния принос към света - било то в областта на изкуството, иновациите, литературата. Но действията на техния президент бяха ненужни и доведоха до смърт и разруха. Не можем да приемем ненужната и неоправдана агресия”, посочи той.