Това твърдят близки на жертвата

Садизъм срещу 18-годишно момиче. То бе обезобразено с макетно ножче. Нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът ѝ е счупен, а за да бъде гаврата пълна - накрая цялата ѝ коса е подстригана с машинка. Младата жена е спасена, но са ѝ направени 400 шева. Предполагаемият извършител е нейният приятел, който е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода.

„Темата на NOVA” в аванс: Ръст на случаите на домашно насилие от началото на годината
 
„На 26 юни съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите бяха жестоки, с голяма дълбочина. По скалпа ѝ имаше множество рани от машинката. Емоционалното ѝ състояние е сринато. Тя ми разказа, че се е звъннало на домофона. Попитала е кой звъни, но първоначално никой не ѝ е отговорил. След това мъжът казал: „Аз съм” и тя е отворила. Според мен мотивът на престъплението е ревност. Бяха заедно четири месеца. Преди случилото се нямахме индикация за насилие. Не е имало заплахи”, разказа майката на момичето.

Мъжът, нападнал жена на улица в София, бил арестуван и за други побои
 
„Има разминавания между твърденията на Прокуратурата и съда. Не знаем дали е направил самопризнания. Как и кой реши, че това е лека телесна повреда? От болницата бяха в шок, когато видяха в какво състояние е момичето”, сподели приятелка на пострадалата.

От месец младата жена не се среща с никого и само мълчи. Близките на 18-годишното момиче все още се страхуват и пазят своята самоличност и тази на жертвата в тайна.

Мъжът се представя за охранител в местна дискотека и трениращ бойни спортове. Потърсихме го в дома му, но не го открихме. Изпратихме му съобщение в социалните мрежи, но и там нямаме отговор. Мъжът, на 26 години, първоначално е бил задържан за 72 часа. След като Районен съд взема мярка постоянен арест Окръжният го пуска, като смята, че телесната повреда е лека, а не средна, каквато е била експертизата при първоначалното освидетелстване. Близките на момичето искат справедливост.

От Районната прокуратура в Стара Загора изпратиха позиция до NOVA по случая.

От Окръжния съд в Стара Загора също изпратиха позиция до NOVA. 

"В Окръжен съд – Стара Загора е образувано въззивно частно наказателно дело по подадена частна жалба против определение на Районен съд – Стара Загора, с което е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо лицето Г. Г.

Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява да се направи изводът, че не друг, а обвиняемият е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото. Според  съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност.

Въпреки изложеното, въззивният съд намира, че определението на Старозагорски районен съд, с което спрямо Г. Г. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено. Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение). В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата ВРЕМЕННО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, НЕОПАСНО ЗА ЖИВОТА – ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА. 

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, извършеното от жалбоподателя престъпно деяние (лека телесна повреда) се преследва по реда на частното обвинение (завеждане на наказателно дело от пострадалото лице). Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и „Задържане под стража“, поради което обвиняемият е освободен.

В началото на 2023 година Г. Г. е осъден по силата на одобрено от Районен съд – Стара Загора споразумение, с което му е наложено наказание „пробация“ с първите две пробационни мерки, а именно „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично, както и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от шест месеца за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.12 предложение първо във вр. с чл.130, ал.1 от НК (лека телесна повреда)". 

Повече гледайте във видеото.

"Студени досиета": Интерпол търси самоличността на 22 жени, станали жертва на убийство (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Говорят майките на Евгения и на заподозрения за убийството й Орлин