Как децата в Украйна преживяват военните действия?

Какъв е животът на украинските деца година и половина след началото на руската инвазия разказва Яна Николова в „Темата на NOVA”. Международният ни редактор се среща с Виктория, който прекарва близо месец в подземие на училище заедно с трите си деца. В учебното заведение имало още 300 души.

„Обясниха, че го правят, за да ни защитят. Да ни защитят от нацистите – затова ни държаха там. Руснаците ни казваха, че всички села в района са унищожени, че вече няма живи хора, че Чернигов е сринат със земята. че ние сме единствените оцелели, защото руснаците ни пазят. Но аз никога не повярвах в това. Най-страшното беше да виждаш как хората умират, полудяват и започнат да си говорят сами. Когато някой починеше, казвах на децата, че просто спи, за да не се страхуват”, споделя Виктория.

"Никога повече" в „Темата на NOVA” (ВИДЕО)

В Украйна децата сънуват война, играят на война, защото тяхното детство е…война.  

„Нарисувах танк. Той отива да воюва с руснаците”, споделя малкият Никита.

„Ежедневието на всеки човек в Украйна е обвързано с войната. Това важи и за децата. Те не спят нощем, защото често им се налага да се крият в бомбоубежищата. Някои от тях са изгубили домовете си, други техни близки”, споделя Яна Николова в ефира на „Здравей, България”.  

Целия материал гледайте в събота след централната емисия новини в 19.00 ч.