До напрежение се стигна още в първите минути

След над 20 часа дебати за бюджета, депутатите се захванаха с Наказателния кодекс. Обсъждането на промените доведе до скандали и напрежение в залата. Чуха се дори призиви гласуването да бъде отложено за есента.

Става въпрос за близо 300 поправки в цели осем раздела на Наказателния кодекс. Те са свързани основно с престъпленията по пътищата и предвиждат по-тежки санкции за пияните и дрогираните шофьори.

До напрежение се стигна още в първите минути от старта на последното заседание преди лятната отпуска на депутатите. Причината - предложението на „Възраждане” за „неизбежна отбрана” да се приема не само тази на територията на дома. „Срещнахме страх. Видите ли, гражданите ще започнат да се саморазправят и няма да разчитат на полицията”, каза Климент Шопов.

По-тежки наказания и дори затвор при отказ от тест за алкохол или дрога

Сваляне на пределите на „неизбежна отбрана” ще доведе до граждански произвол, смятат от ГЕРБ. „Обаждам ви се по телефона, изглеждам страшно и ви казвам: „Аз теб ще те убия”. Срещнете ме след три дни на пазара, вадите пистолета и ме застрелвате, защото сте се почувствали реално заплашен”, обясни Маноил Манев.

Според „Продължаваме Промяната” сега действащият обхват е работещ и няма нужда от промяна. „И в основния текст се предвижда, че нападението трябва да бъде с такъв характер, което да засяга обществените, държавни интереси, личността, живота, правата на човека, на гражданина”, поясни Бойко Рашков.

От „Има такъв народ” обаче поискаха прецизиране на сегашното тълкуване на „неизбежна отбрана”. „Да разширим не само на жилище, но и на имот. Защото, ако съм си на нивата на село и ме нападне някой, на имота си ли съм? И може ли да ме напада там? Спокойно имам ли право да го фрасна с лопатата, ако мога”, попита Тошко Йорданов.

Последваха обвинения в популизъм: „Господин Йорданов, би трябвало да имате някакви юристи в групата. Има по тези въпроси тълкувателни решения. Дали се брои, или не се брои. Съдът е казал - там, където обитава”, посочи Явор Божанков от ПП-ДБ.

За да се потушат страстите в залата, председателят даде 15 минути почивка. След това дойде предложение: „Ще въведем 300 поправки в Наказателния кодекс за осем часа. Това е някакво абсолютно безумие. Предлагам да спрем и да го оставим до септември”, настоя Любен Дилов-син.

„Колега, това можете ли да излезете отвън, за да го кажете на майките и на бащите на убити от дрогирани шофьори деца”, пита Корнелия Нинова от БСП. Предложението промените в Наказателния кодекс да останат за септември не беше прието.