По думите му над 90% от инцидентите възникват вследствие на човешка дейност

Ситуацията с пожарите от последната нощ е нормална. Това успокои в студиото на „Събуди се” директор на ГД „Пожарна безопасност и спасяване на населението” главен комисар Александър Джартов.

„За изминалото денонощие имаме общо 178 произшествия. От тях пожарите са 135.  По-тежка беше ситуацията в Пазарджишко и в село Карабунар.  Там имаше доста голям пожар. Използвахме 11 пожарни, доброволци, включително булдозери и хеликоптер на колегите от военновъздушните сили. Късно вечерта огънят беше ликвидиран”, коментира комисарят.

Има ли все още активни пожари в Хасковско

Попитан подават ли хората фалшиви сигнали за пожари, той каза следното:

„Те са по-скоро лъжливи .От началото на годината сме реагирали на около 26 000 произшествия. От тях 1015 са лъжливи сигнали, което е около 5 %. Голяма част от тях не са злонамерени.  В голяма част от случаите всъщност тези сигнали се дължат на това, че хората не могат да преценят обстановката”.

СЛЕД ОГНЕНИЯ АД: Пожарите в Гърция затихват (ВИДЕО)

Александър Джартов призова хората да не подават сигнал, ако виждат пожар на километри от тях. По думите му така е възможно да заблудят пожарникарите. „Най-добре е да звъннат на 112, когато имат пряка видимост”, обясни той.

Над 90% от пожарите възникват вследствие на човешка дейност. На дежурство всеки ден има около 1000 и 1100 огнеборци. Предвижда се и закупуване на нова техника, поясни комисарят. До две години се очаква в страната ни да има 300 нови пожарни. Комисарят допълни, че български пожарникари продължават да помагат за овладяването на пожарите в Гърция. 

Целия разговор гледайте във видеото.