Най-дълго на депутатите отне първата точка от дневния ред

И тази нощ депутатите заседаваха до късно, за да могат от днес вече да са в отпуск. Така, в минутите около полунощ, те смениха ръководствата на Здравната каса и на Сметната палата.  
Най-дълго на депутатите отне първата точка от дневния ред - да гласуват на второ четене измененията в Наказателния кодекс. Дебатите продължиха над 8 часа и половина. Така, минути преди 22.00 ч. беше решено - по-строги наказания при причиняване на смърт при катастрофи с пияни и дрогирани шофьори. При отказ на водач да даде проба за алкохол и наркотици - това вече ще е престъпление. Други промени предвиждат отпадането на синия талон от задължителните документи за шофьорите. Без дебат, но с аплодисменти депутатите избраха Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата. А, около полунощ, Станимир Михайлов беше избран за управител на Националната здравноосигурителна каса. Той беше единственият кандидат, издигнат за поста от ПП-ДБ.

Избраха Станимир Михайлов за председател на Здравната каса
 
От „Има такъв народ” и „Възраждане” атакуваха номинацията на бившия банкер Станимир Михайлов.

„Докладът е подаден в деловодството на НС на 26 юли в 08.58 ч. Това означава, че 72 часа изтичат в събота. Ако този срок не е спазен, изборът на управител може да бъде атакуван пред КС и да бъде обявен за нелегитимен”, коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Насред дебатите, изненадващо от „Възраждане” пожелаха да чуят химна. „Вече мина полунощ. Ще пуснете ли химна? Ако не да го пусна аз?”, каза Ангел Георгиев.

„Химнът не е повод за фарс. Това не е караоке, което пускате от телефона”, контрира председателят на НС Росен Желязков.

„Откъде идва тази атака срещу Станимир Михайлов? След като тази атака е толкова организирана и яростна, значи той е правилният кандидат”, твърди Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

„Убеден съм в своя морал и професионални качества. Няма повече да взимам отношения. По-важно е да говорим за Здравната каса, а не публикациите в жълтите медии”, каза от своя страна Станимир Михайлов.

Минути по-късно депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за промени в Закона на горите, позволяващи увеличаване на сечта с цел домакинствата у нас да могат да получават дърва за огрев на преференциални цени от кмета на населеното място.

Заради напредване на времето отпаднаха последните две точки от дневния ред - изслушване на финансовия министър Асен Василев и шефа на ДАНС - Пламен Тончев.