"Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби", каза Тагарев

"Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. Притеснителното е, че 10-дневният срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължен с още 10 дни". Това заяви военният министър Тодор Тагарев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Тези ограничения не би трябвало да се прилагат от Русия, за да блокира износа на зърно от Украинските пристанища. Това е неприемливо, категоричен бе той.

Карабоев: Определянето на руска предупредителна зона в Черно море не е военна заплаха за нас

В отговор на въпрос за евентуално искане от украинските власти за съдействие на износ на зърно, той каза, че ако има такова запитване, то ще бъде обсъдено с нашите съюзници, които са на прилежащата територия на Черно море и евентуално и с партньорите ни от НАТО.

„Русия още от 2014 г. претендира за морски пространства около Кримския полуостров, за влизането в Азовско море и всякакви подобни случаи, които противоречат на международното право”, каза Тагарев. Според него Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби.

Черно море е твърде малко, за да има всяка страна 200 мили икономическа зона, но има ясен регламент. Всяка страна има право да действа в своята икономическа зона, никой друг няма право да действа в тази акватория, заяви Тагарев без да споменава случай от преди десетилетие, когато имаше нарушение в наши териториални води.

Турция търси наши граничари с Интерпол, делото сещу тях се точи от 13 години

Припомняме, преди години турски бракониери бяха навлезли в български акваториални води, не спряха на заповедите на българските гранични власти и впоследствие образуваха дело срещу български граничари, изпълнявали своя дълг по международното право.

"НАТО определи в стратегическата концепция защитата на Черно море като свой стратегически приоритет и това беше тема на срещата във Вилнюс. Черно море е изключително важно за икономиката, транспорта, екологията", поясни министърът. 

НАТО засилва наблюдението на Черноморския регион заради Русия