Едно от последните им решения беше промяна в Наказателния кодекс

Законодателство по тъмно. И през изминалата нощ депутатите заседаваха до късно, за да могат от днес вече да са в отпуск. Едно от последните им решения беше промяна в Наказателния кодекс.

Ето и по-важните промени, които бяха приети:

Депутатите увеличиха санкциите за причиняване на смърт в катастрофа при непредпазливост - от 3 до 8 г. лишаване от свобода, а при особено тежки случаи - от 10 до 20 г.

Минимум 5 години ще е затворът за шофьори, причинили смърт на пътя след употреба на наркотици или алкохол, ако нямат шофьорска книжка, избягат от местопроизшествието или блъснат човек на пешеходна пътека. В тези случаи съдът ще може да отнема автомобила, ако той е собственост на извършителя.

При отказ на шофьор да даде проба за алкохол и наркотици наказанието е до 6 години затвор и глоба до 2000 лева, ако преди това е бил хващан за същото провинение.

Депутатите премахнаха задължителния "син талон" за отнетите точки, информацията вече ще бъде в специален регистър. Отпадна идеята колите да минават технически преглед само след като водачът си е платил всички глоби, наложени му от КАТ.

По-сериозни санкции и за трафик на нелегални мигранти. Лишаване от свобода от 3 до 8 години и глоба до 20 000 лв., предвиждат поправките. Досега за това престъпление се предвиждаше затвор от 1 до 6 години.

Депутатите одобриха и към предвидените наказания при престъпления, извършени по расистки и ксенофобски подбуди, да се включат и тези, свързани със сексуалната ориентация.

Промените в Наказателно процесуалния кодекс бяха приети минути преди 22:00 часа в петък. А във времето до полунощ, парламентът направи и няколко важни смени на ръководни постове.

С подкрепата на 148 депутати Димитър Главчев от ГЕРБ положи клетва като председател на Сметната палата и получи аплодисменти. А гласуването в пленарна зала мина дори без дебат. Главчев поема Сметната палата за срок от 7 години.


На другия полюс обаче бяха страстите при избора на управител на НЗОК. Единственият кандидат за поста, предложен от ПП-ДБ - Станимир Михайлов, предизвика остра размяна на реплики между депутатите.

Докато новият управител на Сметната палата беше избран с мнозинство, то избора на нов управител на Здравната каса не мина без спорове. От ИТН и „Възраждане” атакуваха номинацията на бившия банкер Станимир Михайлов.

„ Ето го г-н Михайлов, каня го, да му дам този лист, да ми отговори на въпросите. Г-н Митев, не репликирайте така от място, че минава вече 12 часа и да не ви ошамаря някъде в коридорите”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

„Убеден съм в своя морал и професионални качества няма повече да взимам отношения. По важно е да говорим за Здравната каса, а не публикациите в жълтите медии”, отговори Станимир Михайлов.

Насред дебатите изненадващо от „Възраждане” пожелаха да чуят химна. И депутатът Ангел Георгиев го пусна от телефона си.

Минути по-късно, депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за промени в Закона на горите, позволяващи увеличаване на сечта с цел домакинствата у нас да могат да получават дърва за огрев на преференциални цени от кмета на населеното място.

„Трябва всички тук, които отхвърлиха тези предложения, да ни бият с дърва и с камъни. Ама тъй като не им позволихте да имат достатъчно дърва за огрев, остава само с камъни да ни бият”, заяви Мустафа Карадайъ.

Заради напредване на времето отпаднаха последните две точки от дневния ред - изслушване на финансовия министър Асен Василев и шефа на ДАНС - Пламен Тончев.

Никола Минчев предложи прекратяване на заседанието. Гласувано беше и заседанието беше закрито.