Мария Габриел и Кирил Петков с остри коментари по темата

Не закъсняха политическите реакции след жестокия случай на насилие спрямо 18-годишното момиче от Стара Загора, което е с 400 шева след нарязвания с макетен нож.
И управляващи, и опозиция определиха случилото се като „зверство”, и призоваха за цялата строгост на закона.

От правителството припомниха, че вече има приети промени в Закона за домашното насилие и той само трябва да се спазва.

Двама са вече арестуваните по случая с обезобразеното момиче в Стара Загора

„Възмущение, гняв, недопустимост. Преди два месеца Законът за домашното насилие не беше приет. Той днес вече е факт. Законът, като такъв, е добре, че е приет. И с този случай виждаме, че е важно изпълнението. Тези действия не само да бъдат осъждани, но и извършителите да си понасят наказанията”, смята външният министър Мария Габриел.

Сарафов: Обявяваме нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви

Последните промени в Закона за защита от домашното насилие бяха приети в началото на месеца, но не с тези текстове, а с поправки в Конституцията може да бъдат спрени зверствата като това срещу 18-годишното момиче от Стара Загора, смята съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Това, което мисля, че ще се случи, е, че все повече прокурори ще дават ясна отчетност за начина, по който те движат тези дела. И всъщност скрито в Конституцията и промените е точно това”, заяви Петков.  

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова да се установи имало ли е пропуск в предприетите до тук действия срещу 26-годишния мъж.

„Няма да вляза в спора кой е виновен – прокурорът, съдията, или коя от системите. Аз се надявам, че институциите ще се поправят, ако някъде едните не са дали, или другите не са видели достатъчно”, каза Бойко Борисов.

В социалните мрежи лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че е недопустимо 26-годишният обвиняем да се не бъде задържан под стража веднага след случая.

„От кое вещо лице и по кой текст от закона е решено, че зверството, извършено от Георги Николаев е лека телесна повреда? Нека се наложи най-голямата строгост на Наказателния кодекс, за да има справедливост”, написа Корнелия Нинова.

Темата коментира и съветникът на президента Крум Зарков.

„Промени в Наказателния кодекс и НПК може да има, но първо трябва да има съзнание. Това момиче плаща с лицето си, с тялото си, вината на други, за бездействие, за отказани реформи”, каза Зарков.