Това съобщи финансовият министър Асен Василев

От септември банките трябва да започнат да предлагат базисните сметки, по които не трябва да се налагат никакви такси. Това съобщи в „На фокус” финансовият министър Асен Василев. Бюджетът е изпълним, допълни той.

Банките трябва да започнат да предлагат сметките за основни операции, които трябва да са освободени от такси. В тях трябва да постъпват само пари от заплати или пенсии, съобщи финансовият министър.

Бюджетът е изпълним, категоричен е Василев. Допълнителните разходи направени между първо и второ четене, като най-много от тях за МВР, няма да го спънат.

Асен Василев: Бюджетът е изпълним, разходната част е разумна

„Не е затягане на коланите. Тук въпросът не е дали е раздут, или не е раздут”, каза Василев. „Вдигаме заплатите в МВР – какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре опазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, затова в проекта на бюджет не фигурираха тези средства. Парламентът е решил, че е готов да даде допълнително средства на МВР”, каза още Василев.

Според него не е правен политически компромис.

Финансовият министър отхвърли коментарите, че парите за култура са променени.

За това, че бюджетът е бил основен проблем в некоалицията потвърди и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, но нужните компромиси са били направени и финансовият закон за годината вече е приет.

„Вече си говорим нормално, разбираме се. Онзи ден Асен Василев ми каза кое го притеснява за бюджета - плащането по банков път. Съгласи се от 100 човека нагоре да са големите фирми. Аз направих компромиси”, каза Борисов.

„До вчера сме воювали с тях, но самите те видяха, че им трябват 4 милиарда за пътно поддържане. Всеки ден го поставят този въпрос - ние се опъваме. Казваме: "Чакай, нали се крадяха 8 , после 4, нали беше лошо това, нали предварително инженеринга не беше хубаво нещо, инхаус поръчките, а вие сега искате 4 милиарда да платите по това”, коментира Борисов.