Вчера там беше обявено бедствено положение

Пожарът в Ивайловград все още не потушен. Вчера там беше обявено бедствено положение. Огънят пламна в неделя следобед и се разрасна бързо. Вече повече от денонощие огнената стихия създава проблеми в балкана край ивайловградските села Свирачи и Орешино.

Това, което оставя след себе си огънят, ако става въпрос за широколистни растения, има шанс да оцелеят. Но не е така, когато става въпрос за иглолистни, тогава огънят буквално ги изпепелява. Огромна част от насажденията край тези села са именно хвойна, след която не остава нищо.

Близо 150 души днес се опитваха да ограничат разпространението. Все още не е ясна причината, поради която е възникнал пожарът.

„Горят сухи треви и храсти. Впоследствие пожарът стана върхов и премина във високите клони. Повече от 5000 дка гора е засегната. 10 пожарни са на терен”, каза кметът на града Диана Овчарова.

Много от местните хора се включват в гасенето. Кейт и Тери, които живеят в България от 4 години, обикалят по хълма, за да се уверят, че опасността е далече.

"Ние живеем в края на селото и го видяхме още като пламна. Беше много тревожно, защото знаем колко бързо се разпространява. Обадихме се на няколко приятели и те дойдоха да помагат", разказа Кейт, жител на с.Свирачи. 

Обявено е бедствено положение в община Ивайловград заради горския пожар

На помощ на горските и огнеборците идват и доброволци.

"За момента има ресурс и не се налага допълнително нещо да се прави, включително и 3 булдозера правят просеки", каза Алексадър Джартов, директор ГД ПБЗН.

„Половината периметър е локалазирин, останалата част е в горски терен, до която нямаме достъп”, обясни Николай Вълчев, директор на областната пожарна.

На територията на община Ивайловград е наложена и забрана за всякакви дейности в земеделски и горски територии.

Повече гледайте във видеото.