И кухнята мечтае за А класа

Абсурдно е да си представим, че можем да върнем потреблението на енергия на нивата от 60-те години. В жилищата от онова време например има само по един електрически контакт в стая, а в кухнята са два - за печката и за хладилника.

Сега само в кухнята има поне 7 енергопотребяващи уреди, без които ежедневието е немислимо.

Ето защо изборът на енергоспестяващи уреди се превръща в стратегически въпрос не само в глобален, но и в съвсем битов план.

Как да изберем подходящите енергоспестяващи уреди

Като потребители ние имаме право да получим пълната информация за продукта, който купуваме - неговия разход на енергия, вода, ниво на шум и т.н. Цялата тази информация може да се намери на етикета на уреда, който е достъпен в магазина и в описанието на продукта, ако пазарувате онлайн.

Скалата за енергиен разход е с буквена и цветова идентификация, като с най-малък разход са уреди от клас А.

На етикета на уредите от категории хладилници, фризери, виноохладители, перални, комбинирани перални със сушилня и съдомиялни ще откриете още QR код за допълнителна информация за продукта в единния европейски портал EPREL и специфични за конкретната група характеристики изобразени чрез пиктограми. Скалата на енергийния етикет е от А до G.

Какво всъщност значи “електроуреди клас А”

На този въпрос най-ясно могат да отговорят специалистите. Ето какво казват водещите производители на домакински уреди BOSCH:

“Нашите електроуреди са проектирани да консумират  минимално енергия, като същевременно осигуряват същата висококачествена производителност като по-малко енергоефективните модели.

Избирайки уреди от клас А, пестим ежемесечно както от разходите за електроенергия, така от изхвърляне на излишни въглеродни емисии във въздуха.

В допълнение към своята екологичност, уредите от клас А се предлагат и с редица предимства. Те често са по-тихи и надеждни в дългосрочен план”

Как да използваме уредите икономично

Правилната употреба на един електроуред е от изключителна важност не само за безопасността на хорaта, но и за удължаване на живота на уреда и икономичния разход на ресурси - вода и енергия.

Когато говорим за перални, например, е добре машината да се зареди на пълния капацитет и да се пере по възможност с по-хладка вода. Хладилникът се разполага далече от източник на топлина - печка или директно слънцегреене и т.н.

Всеки малък жест, свързан с намаляването на използваните ресурси е стъпка напред към по-зелено бъдеще.