Психическо разстройство ли е прокрастинацията

Някои хора държат всичко в дома им да е перфектно подредено. Други пък изпадат в паника, ако докато чакат обяда си в ресторант, ножът е насочен към тях. Трети гризат ноктите си в стресови ситуации. Психично болни ли са всички тези хора? Учените са категорични, че всеки, които държи маниите си под контрол, е напълно здрав. Всеки има своите странности.

Отлагането на важни задачи е познато на мнозина. Всеки познава поне един човек, който, когато има да учи, започва да чисти дома си и да пере, например. Това се нарича прокрастинация.

Психотерапевтът Мирим Хоф знае, че отлагането е много често срещано явление, но предупреждава, че може да бъде опасно. По думите ѝ трябва да се запитаме за мотивацията си. Ако не я намираме – важно е да си зададем въпроса „Защо?”.

Склонността към отлагане личи дори в структурата на мозъка. Невролозите са открили, че хората, които го правят, имат по-голям емоционален център, а областта, която контролира действията им, е по-малка.

Как можем да се измъкнем от желанието си да отлагаме важни задачи? Психолози съветват да свършваме навреме нещата, с които сме се заели. Полезно е да осъзнаем положителните емоции, които ще изпитаме, след като приключим с така отлаганите дейности. След това задължително трябва да се възнаградим с любимо занимание – чаша кафе, четене на книга или филм. „Трябва да създавате рутини. Когато правите нещо редовно, не е нужно да спорите със себе си дали да свършите задачата сутринта, или вечерта”, съветва Мирим Хоф.

Специалистите открояват пет важни стъпки, за да се преборим със склонността да отлагаме:

- Не се фокусирайте върху целия процес, а само върху първата стъпка.

- Започнете веднага, не след пет минути. Без извинения и без правене на кафе.

- Без разсейване. Изключете телефона.

- Спазвайте правилото за 50-те процента. Всичко отнема двойно повече време, отколкото си мислите, така че планирайте реалистично.

- Първо неприятното. Вършенето на неприятните неща, прави деня по-добър.

Как да си помогнете – гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.