Оказва се, че отговорът се крие в генетиката на човек

За всички хора щастието се измерва в различни неща. Някои се чувстват щастливи за това, че са здрави, децата на други пък осмислят деня им. Но как можем сами да предизвикаме щастието и да повлияем на чувството?

Невробиологът Марин Кортер изследва именно това. Той разграничава кратките моменти на щастие и трайното удовлетворение. По думите на специалиста удовлетворението е по-дългосрочно усещане, виждането ни за света, докато моментите на щастие са по-краткотрайни и цветни.

Когато се отдадем на любимо занимание в продължение на поне 10 минути без почивка (четене на книга, слушане на музика, спорт), мозъкът ни получава правилния „биохимичен коктейл”, който да ни направи продуктивни през целия ден, обяснява още невробиологът.

Най-трайното удовлетворение е това, преживяно с други хора. През 2007 година американският психолог Соня Любомирски прави формула, която да пресметне каква част от щастието ни е в собствените ни ръце. Според изследванията 10% от щастието ни дължим на съдбата, на 40% от него можем да влияем, а 50% от него е заложено в генетиката ни. Генетично заложено е колко хормони на щастието ще отделим и колко възприемчиви са нервните ни клетки. Това обяснява защо на някои хора им е по-лесно да бъдат щастливи.

Как да си помогнете – гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.