НЗОК да поеме репродуктивните изследвания на младите двойки, предлагат от фондация "Искам бебе"

„Всяка четвърта двойка, която има репродуктивни проблеми, не може да зачене със собствен генетичен материал. Това е по информация на нашите лекари и наистина е страшно”. Това каза Радина Велчева от фондация „Искам бебе” в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Велчева: Над 145 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България

„На среща с финансовия министър те са поставили искане Здравната каса (НЗОК) да поеме изследванията за репродуктивен статус дори за младите хора между 18- и 20-годишна възраст. Да се изследва както мъжът, така и жената. Ако те в началото на своя път разберат какъв им е репродуктивния статус, може и да не стигнат до инвитро процедура”, заяви Велчева. И информира, че цената на една такава процедура е скочила с 20% - от 5000 на 6000 лева.

Според Мария Янева от същата фондация голяма част от младите жени, които искат да станат донори напоследък, са с намалял яйчников резерв – това са момичета на 22 - 25 години.

Кампания „Родители навреме” информира за причините за безплодие

Тя представи данни, според които, 4% от хората във фертилна възраст – 18-29 години имат репродуктивен проблем. Това са тези, които са споделили за проблема, показва национално представително изследване. „Реално това са около 200 000 души”, каза Янева.

По думите на Велчева през 70-те години на ХХ-ти век са се раждали 120 -140 000 деца, сега се раждат около 60 000 деца. Около 145 000 двойки имат репродуктивни проблеми.

Според д-р Любомир Бойчев, началник АГ отделение на МБАЛ-Тутракан, ежегодно се увеличават двойките с репродуктивни проблеми. „Трудно е да се каже с колко – може би с около 10%. Всяка шеста двойка има репродуктивен проблем, който не е задължително за асистирана репродукция, но е проблем, който изисква лечение”, каза той.

ДА РОДИШ НА 58 г.: Разказ на украинката, потърсила убежище в България