Вижте три от най-великите произведения в родната литература, по които са заснети филми

Лятото е време за релакс, плаж и сладки коктейли. И все пак винаги намираме някой друг час, в който ни се иска да се потопим в някоя красива история на екрана или на страниците на хубава книга.

Е, благодарение на богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, открихме начин да съчетаем тези две удоволствия. Видеотеката предлага огромен избор от български филми с любимите ни актьори от златните години на родното кино. Ако търсите история, която да ви развълнува, трогне или накара да се замислите – със сигурност тук ще намерите богата палитра от емоции.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

А най-хубавото е, че можете да се потопите в света на българското кино по всяко удобно за вас време, без да зависите от програмата на телевизията. Днес решихме да ви вдъхновим със 7 незабравими филма, създадени по велики български романи и повести, които ще откриете в ТВ платформата на EON.

„Осъдени души“
Филмът излиза през 1975 г., 30 години след публикуването на едноименния роман на Димитър Димов. Тази трагична и фатална любовна история се развива на фона на следвоенна Испания, а главните герои са двама обречени страдалци – английската аристократка Фани Хорн (в ролята Едит Салай) и отец Ередия (Ян Енглерт) – монах от йезуитския орден на Игнасио де Лойола. Филмът безупречно предава цялата сложност на човешката драма, разказана от Димитър Димов, а композициите на Митко Щерев остават сред вечните класики на българската музика.

„Лавина“
Тази драма от 1982 г. е създадена по романа на Блага Димитрова, а музиката е дело на Георги Минчев. Романът „Лавина“ (1971) разказва за трагичната и героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. Интересното тук е, че написването на сценария за филма предхожда създаването на самата книга. Вдъхновение за сюжета Блага Димитрова открива в една трагедия от 1965 г., когато край Мальовица лавина затрупва 16 души. В ролите виждаме Иван Иванов, Ваня Цветкова, Павел Поппандов, Филип Трифонов и др.

„Крадецът на праскови“
Този безсмъртен филм от златната колекция на родното кино буди интерес до днес колкото с вълнуващия сюжет, излязъл изпод перото на Емилиян Станев, толкова и с драматичната любовта история от снимачната площадка. Фон на трагичните събития, разказани в едноименната повест и пресъздадени безупречно на екрана от Невена Коканова и Раде Маркович, е Велико Търново. Един град, завладян от ужаса на Първата световна война, една жена с опустошена душа и един изгнаник, търсещ плод, с който да засити убийствения глад. А резултатът е една от най-тъжните, но и красиви любовни истории в българското кино.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!