Предстои да се изготви оценка колко ще струва демонтажът

Започна процедурата за преместване на Паметника на Съветската армия. Това заявиха от областната управа на София. Предстои да се изготви оценка колко ще струва демонтажът, какво е техническото състояние на обекта и къде точно да се премести. Дотук се стигна, след като в сряда Министерският съвет прехвърли собствеността на монумента на областния управител на столицата.

Кабинетът промени статута на Паметника на Съветската армия

На редовното си заседание правителството взе решение за смяна на статута на паметника - от публична държавна собственост на частна държавна собственост. Промяната води към облекчаване на режима за управление на мемориала. Сега главният архитект на София трябва да обяви конкурс за проекти какво да има на негово място. От областната управа са поискали да прегледат плана за демонтаж, изготвен още през 90-те години на 20-и век.

Тази сутрин граждани се събраха пред сградата на Областната администрация в София, за да настояват незабавно да се изпълни решението за демонтиране и преместване на паметника. „Това е позор за България и е крайно време така наречените демократи от всички политически партии да премахнат тази несправедливост”, заяви протестиращ. 

Паметникът на Съветската армия осъмна залят с червена боя и надпис "Демонтаж" (СНИМКИ)

От областната управа отклониха поканата на NOVA за интервю. Писмено обаче отговориха, че вече са изискали от Столичната община плана за преместването на монумента. И още - че е изпратено запитване до Националната галерия дали има възможност скулптурите да бъдат преместени за постоянно в Музея на социалистическото изкуство. Оттам не отговориха ще има ли достатъчно място за внушителните по размер фигури.

Експерти напомнят за примери от чужбина. „В Будапеща, след промените, са направили един огромен парк, изнесен извън града. Той е станал като „Дисниленд” на техния социализъм и това, което са преживели. Изнесли са паметниците си там, за да не са те унижени”, коментира архитектът и урбанист Мартин Микуш.

Захарова: Русия благодари на хората, организирали жива верига около Паметника на Съветската армия

Относно това какво ще има на мястото на мемориала, от Столичната община отговориха, че предстои конкурс за пространството, който ще инициира главният архитект на София. Според негови колеги демонтажът не трябва да е преди финала на конкурса.

„Тогава, вместо да се зарадваме на новото, ще има още едно разделение: „А, видяхте ли какво стана”. Имаме един много неприятен пример, който гледаме и продължаваме да минаваме покрай него - мавзолея на Георги Димитров”, добави Микуш.

В същото време граждани в защита на монумента готвят протести и дори жива верига. „Няма да позволим под никаква форма този паметник да бъде демонтиран. Ако днес демонтираме Паметника на Съветската армия, означава ли, че утре ще демонтираме Паметника на Шипка или някой друг от историческите паметници в България”, пита Симеон Славчев.