Запознайте се с Румен Тросков

Една жива легенда за поминъка на нашите прадеди - ръчно плетене на рибарски мрежи, е напът да изчезне. Колко усилия изисква изплитането на една рибарска мрежа и къде се пазят традициите по поречието на Дунав? Разказва единственият майстор, който плете рибарски мрежи на ръка и възстановява части на дървени лодки, въпреки че рибарите вече почти не ги използват.

Работилницата на Румен Тросков се намира в рибарската махала на Тутракан. Мъжът практикува изчезващият занаят от близо половин век.

АНОМАЛИИ В УЛОВА: Сьомгова пъстърва плува в Черно море, цацата изчезна (ВИДЕО)

Съвременните рибари не поръчвали ръчно плетени мрежи, а купували фабрични, защото били по-евтини, пък и не се изисквали години за изработката им, обяснява Румен. Една мрежа, направена ръчно, струвала 800-900 лева.

В работилницата за дървени лодки всичко е автентично. Тезгяхът е на 250 години и поколения майстори са работили на него. Днес обаче на Румен рядко му се налага да изработи по някой детайл за дървена лодка, защото рибарите вече предпочитали съвременните пластмасови лодки, макар, според майстора, те да не са толкова надеждни.

В рибарската махала на Тутракан туристите се срещат и с изкуството на Цветан. Той изработва сувенири от естествени материали, намерени край реката - миди, кости от риба, парчета дърво. Сега се е захванал с това да извае фигури на всички риби, които живеят в Дунав.

А след като разгледате занаятчийските работилници, хората от махалата ще ви изпратят с традиционните за този край ястия - рибена чорба и мамалига.