Точките за отчет на извършените нарушения ще се отчитат в национален регистър

От днес - синият контролен талон при шофьорите остава в историята, а гласуваните промени в Закона за движението по пътищата влизат в сила.

БЕЗ СИН ТАЛОН: Хартиеният документ отпада след обнародване на промените в „Държавен вестник”

Задължителният досега документ вече не е необходим, а точките за отчет на извършените нарушения ще се следят в Националния регистър за водачите.

За много шофьори промяната не е от особено значение.

"В 21-ви век сме, не може да обикаляме с хартийки наоколо, а и не е добре за природата. Най-вероятно ще го запазя за всеки случай за спомен", споделя Илияна. 

Сега шофьорите ще могат да проверяват по-лесно колко контролни точки имат. От МВР съобщиха за NOVA, че се работи по онлайн система, през която всеки ще може да получи тази информация. И напомнят, че т. н "златен талон" продължава да съществува, а с него и съответните ползи.

Експерти останаха разочаровани, тъй като направените промени не подобрявали пътната сигурност.

"Лошо е, че се обръща внимание само някакви дребни детайли, които сами по себе си няма да променят цялостната картинка", казва Георги Гълъбов от "Институтът за пътна безопасност". 

Досега проблеми със синия талон е имало, когато шофьор е санкциониран в различна област от тази, в която е постоянният му адрес. Има случаи на загубени документи, след като са взети от полицаите.

"Често се случва. Просто това са едни малки сини хартийки, които се носят на ръка из цялата страна", допълва Гълъбов. 

А начинът, по който ще се разделите със синия талон, е въпрос на лични предпочитания.

"Могат да го изхвърлят, могат да го пазят за спомен за добрите стари времена или пък да го подарят на някого", обяснява адвокат Михаела Димитрова.