Шофьорът е откаран в „Пирогов“

Тир се вряза в къща във врачанското село Осен в понеделник вечерта. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Като по чудо при сблъсъка няма жертви. Жената, която живее в къщата, снощи е заминала за Варна.

Тирът дошъл от село Девене. На завой водачът губи контрол върху камиона и той се врязва в сградата. Отнесъл бетонната ограда и буквално нахлул в дома, в който по случайност нямало хора. Шофьорът е с два счупени крака и е откаран за лечение в "Пирогов". Предполага се, че е превишил скоростта.

Пред NOVA кметският наместник Петя Петрова смята, че шофьорът вероятно е заспал, защото няма спирачен път. Тя съобщи, че камионът е останал блокиран в двора на къщата. След като беше преместен, от тира изтекоха петролни продукти и пътят трябваше да бъде обработен.

Николай Георгиев е пропътувал стотици километри, за да види срутения дом на тъща си, в който било цялото му семейство само преди няколко дни. Възрастната жена се разминала на косъм от инцидента. Той споделя, че жената е с влошено здравословно състояние, затова е откарана във Варна.

В селото с ужас коментират какво би се случило с нея, ако беше останала в къщата. "Възрастна жена, болна, която можеше да е с фатален край", казва кметският наместник.

Не с такъв късмет обаче се оказал турският шофьор на тира, който е с два счупени крака. И беше откаран за лечение в "Пирогов". Предположенията са, че той е заспал зад волана или е карал с несъобразена скорост и затова не е успял да вземе завоя. 

Само преди месец жителите на селото протестираха заради движението на тежкотоварни камиони през населеното място. Въпреки забраната, наложена след протеста, тежките камиони продължават да минават по този маршрут.

"Те не са спирали. Въпреки, че правихме протест, не са спирали. За 2-3 дни ги бяха отклонили от АПИ и пренасочили да не преминават през Осен. Направиха една неравност, която трябваше да е пешеходна пътека, и това беше. И нашият ужас продължава!", заяви Петрова.

За да изкарат тира от къщата, движението от Криводол към Плевен до Борован остана блокиран часове. След като беше преместен от него, пътят трябваше да бъде обезопасен, защото изтекоха големи количества гориво и масло. Хората в Осен се надяват, че турският шофьор има застраховка, която да покрие сериозните щети по разрушената къща. Защото в противен случай ще се наложи да събират дарения, за да се възстанови дома на възрастната си съседка.