Коментар на експерти

Що е то "интимна връзка" и има ли почва у нас? Дефиницията на понятието предизвика спорове по време на извънредното заседание на парламента. Адвокати от различни градове в страната вече заявиха, че новата законова рамка на интимна връзка ще остави много жертви без защита. 

"За съжаление тези промени не водят до по-голяма защита на жертвите, а напротив. Разбирам желанието на народните представители да реагират бързо, но всъщност необмисленитв промени, вместо да помагат на жертвите от домашно насилие, създават обратния ефект", заяви адвокат Добромира Полименова. 

Пропуск в закона не дава отговор на въпроса откога започват да текат тези 60 дни, след които може връзката да се сметне за "интимна". "Дали ще е от първа целувка, от първа среща или от първи полов контакт", попита Полименова.

В студиото на „Здравей, България” темата за домашното насилие и мястото му в законодателството коментираха адвокатът Йорданка Бекирска, психологът  Младен Владимиров и бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов. 

ОКОНЧАТЕЛНО: Депутатите вкараха „интимна връзка” в законодателството

Юристът заяви, че терминът „интимна връзка” се коментира на ниво работни групи в парламента от времето, когато Цецка Цачева била министър на правосъдието. Идеята била да се премахне понятието „фактическо съпружеско съжителство”. Тогава експерти предложили да се премахне думата „съпружеско”, но това не било прието заради опасението от еднополови бракове. „Ние за 8 години не помръднахме. Вчера беше направена голяма крачка”, категорична е Бекирска. Има пет условия, за да бъде една връзка интимна, пояснява адвокатката. Отношенията трябва да са трайни, интимни, доброволни, лични и сексуални. По думите ѝ дори една дефиниция да не е налична, например интимност, законът спира да действа.

Реплика на Рашидов за жертвите на насилие предизвика скандал, той се извини (ВИДЕО)

Според Милен Иванов новият текст в Закона за защита от домашното насилие само е усложнил работата на полицията. По думите на бившия зам.-ректор на Академията на МВР 90 закона предвиждат МВР да подпомага работата на други институции, а няма налични хора в системата.

 Адвокатите виждат възможност да се стигне до объркване и заради заложеното в закона определение за лица, които участват в интимната връзка.

Тримата коментираха и скандалната реплика на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, след която той се извини и подаде две оставки. Според Бекирска по този начин мисли голяма част от българската общественост. Психологът Младен Владимиров пък твърди, че народните представители през годините демонстрират остро презрение към избирателите им.

А днес в няколко града в страната отново ще има протести. Най-многобройни се очаква да бъдат в София и Стара Загора. Организаторите на протестите се разграничиха от всички политически партии и призоваха събиранията да не се политизират.

Целия разговор гледайте във видеото.