С колко ще се повиши месечната вноска през следващите месеци

Нов ръст на изтеглените от домакинствата кредити. Само за последните три месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1.4 млрд. лв., показват данните на БНБ към средата на годината. В същото време от Централната банка предупредиха за осезаем ръст на лихвите до края на годината.

Най-сериозен е ръстът при кредитите, които домакинствата теглят при покупка на имот, показват данните на БНБ. В края на юни жилищните заеми почти достигат 19 млрд. лв. и само за година нарастват с 18%. Малко по-малък е интересът към потребителските кредити, но и там ръстът е значителен - близо 11% за година.

Очаква ли се ръст в цените на недвижимите имоти

През последната година Оля Кортанова все по-силно усеща ударите на инфлацията върху семейния бюджет. Когато доходите не стигат, а спестяванията свършат, идва ред на кредитите. Така след покупката на ново жилище семейството на Оля Кортанова търси план Б, за да се справи с наличния бюджет. „Аз имам 2 кредита - потребителски са и двата. Единият е 20 хил. лв., а другият е 40 хил. лв. За ремонт ги използвахме парите”, споделя жената. За двата кредита в момента всеки месец Оля плаща близо 1000 лв. вноски към банката, но вече има едно на ум заради очаквания ръст на лихвите. Затова отсега пресмята с колко ще скочи вноската ѝ, ако заемите започнат да поскъпват.

Още по темата гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.