Това заяви адвокатът по медицинско право

Защо съдебни медици от Стара Загора си направиха отвод и отказаха да изготвят съдебната експертиза за нараняванията на Дебора Михайлова? Темата в студиото на „Здравей, България” коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Съдебни медици отказали да изготвят експертизата за раните на Дебора

По думите ѝ този самоотвод е напълно логичен, заради „публичния линч, на който бяха подложени и съдебният лекар, и прокуратурата, и съдебният състав”. „Всяко едно вещо лице може да си даде отвод и основанията по частния казус с Дебора са ясни. Ако някой от тях е в йерархична зависимост с д-р Стаматов, ако някой от тях се чувства убеден или свързан с  това, което се е случило с него, право на всеки един от тях е – и законово, и морално, да си даде отвод”, обясни юристът.

Петрова подчерта, че у нас няма много съдебни лекари и заплахите по техен адрес биха могли да задълбочат проблема. „Тези хора си дадоха отвод, защото допуснахме един частен случай да стане обект на множество лаишки интерпретации”, смята адвокатът.

Какво представлява стандартът по съдебна медицина

Мария Петрова коментира и въвеждането на стандарт в съдебната медицина: „Идеята не е да се ограничи независимостта на вещите лица, а да се посочат правните рамки”, твърди тя. Проблемът на съдебно-медицинските експертизи у нас е, че липсата на подобен единен стандарт позволява много широки интерпретации, посочи юристът.

Целия разговор гледайте във видеото.