Той беше задържан по подозрение в измама с евросубсидии

Арестуваха кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров. Това е стана по искане на европейската прокуратура. Той беше задържан вчера по разследване за измама с евросубсидии и освободен днес сутринта. 

"Повдигнаха ми обвинение", каза Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево. "Така като ме гледате, чиста ли ми е съвестта? Спя спокойно", добави той. 

Съмненията са, че е подал невярна информация за строителни-монтажни работи, неизпълнени в срок по проект за повишаване на енергийната ефективност в социални жилища. А негови поддръжници го подкрепиха с протест пред полицейското управление в Добрич, където бе задържан.
"Санираха и сме доволни. Всичко е хубаво, топло. Това е с европейски средства, ние не сме плащали", заяви жителка. 

Арестуваха кмета на Генерал Тошево за измама

Няма информация дали при повдигане на обвинение ще бъде изправен пред компетентия по такива казуси СГС и дали европрокуратурата ще поиска постоянен арест. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Това е първият арест на кмет по искане на европрокуратурата. Общински съветници определят задържането като политическа поръчка. Според Яна Бонева, председател на Общинския съвет и член на БСП, не е имало обиски или претърсвания в общината.
"Как може един човек да бъде обвинен, без да бъде доказана неговата вина? Май сме забравили да бъдем хора, сякаш се намираме на сцената на голям театър, а представлението е "Местни избори 2023".
Всички проекти са изпълнени, гражданите са доволни от направеното", заяви тя. И допълни, че Димитров ще бъде издигнат от БСП за трети мандат начело на града.

По думите ѝ всички сгради, които са участвали в проекта за енергийна ефективност, са приключени. "Следите от направеното от кмета се виждат из целия град. В 8:30 ч. ще има протест в защита на кмета пред сградата на 1 РПУ в Добрич", заяви Бонева.

„Не мисля, че проектът е толкова важен, голям. Не мисля, че лицето Валентин Димитров има нещо общо, това не е в стила му”, каза Михаил Герасимов – общински съветник от БСП. 

Той обясни, че всички жилища, които са били определени за саниране по проекта, са готови. От партията подозират политическа поръчка за ареста на кмета.
„Не мога да кажа политическата поръчка откъде идва, но според мен ударът е добре премерен – два дни преди да бъде издигната номинацията на Димитров за трети мандат от БСП за участие в местните избори. В община Генерал Тошево явно се преплитат много интереси”, каза общинският съветник.

Той изреди вероятните интереси: за проучване за шистов газ, за чиято забрана имаше референдум, реализиран от Валентин Димитров. „Знаете за интересите за ветрогенераторни паркове – най-вероятно им трябва общината като цяло, за да могат да минават промените. В Общинския съвет никога не са получавани сигнали срещу кмета”, допълни Герасимов.

В защита на кмета се обяви и Изпълнителното бюро на БСП. 
"Няма как да коментирам нещо, с което не съм запознат в детайли, но категорично подкрепям извода на Изпълнителното бюро на БСП, че това е очевидно, както и с Паметника на съветската армия, макар че са доста различни по величина, това е предизборно мероприятия, което надали ще успее", заяви Румен Гечев, депутат от БСП. 

Повече вижте във видеоматериалите.