Коментар на адвоката Ивета Анадолска и психолога Лилия Стефанова

15 мерки срещу насилието предложи правителството. Сред тях са национална информационна система на случаите на домашно насилие, мрежа от специализирани услуги за жертвите на посегателства, законови поправки срещу ранните  бракове. Четири министерства трябва да работят координирано по изпълнение на мерките. Има ли обаче „епидемия” от подобни посегателства - темата в студиото на „Здравей, България” коментираха адвокатът Ивета Анадолска и психологът Лилия Стефанова.

Според експертите мерките за защитата от домашно насилие са формални и затова не дават резултати. По думите на адв. Анадолска те трябва да бъдат конкретни, а първите резултати може да се видят едва след година. „Има епидемия, но не само по отношение на домашното насилие”, коментира тя и допълни, че се неглижират междусъседски актове на агресия, такива в училищата и по пътищата. По думите на юриста насилието се приема като шоу още в училище, което е много опасен процес.

Властта предлага нови 15 мерки срещу насилието (ВИДЕО)

Мнението на психолога Лилия Стефанова е, че насилието е навсякъде, особено в лексиката ни. Пример са социалните мрежи, където негативните коментари преобладават по всяка тема. По думите на психоложката превенцията на агресията се крие основно в това хората да осъзнаят готови ли са и искат ли въобще да станат родители. Насилниците обикновено са преживели тежко детство, показва статистиката.

Според Ивета Анадолска много е важно да се работи с насилника. В много от случаите обаче те отказват, затова мярката трябва да стане задължителна. „Процесът е много дълъг. Един насилник няма да го промениш с 2-3 формални разговора”, твърди юриста.

Мадлен Алгафари: Насилниците имат дефицит на любов от ранна детска възраст

Целия разговор гледайте във видеото.