Подозренията са, че са извършени фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми

Европрокуратурата разследва два железопътни проекта на обща стойност над 241 милиона евро.  Става въпрос за жп линията между градовете Костенец и Септември и модернизация на железопътната инфраструктура между Оризово и Михайлово.

Пред NOVA българският прокурор Димитър Беличев, който води разследването, заяви, че до момента са задържани две лица. Това са пълномощници на дружествата, които са получавали средствата по европроекти. Предстои да стане ясно, дали ще бъде внесено искане пред Софийски градски съд за постоянното им задържане.

Европрокуратурата е приела оставката на делегирания прокурор Ивайло Илиев

В позиция до NOVA от Национална компания „Железопътна инфраструктура" обясниха, че обиски и изземания при тях не са извършвани. Европрокуратурата обаче ще извърши разпити там. За да стане ясно дали са налице длъжностни престъпления и ще бъдат ли повдигани обвинения.

По данни на Европрокуратурата в разследването за злоупотреба с евросредства на железопътни проекти, са претърсени 28 адреса в 6 области на страната. Участвали са над 100 униформени от Главна дирекция "Национална полиция" И ДАНС.

„Има задържани две лица по протичащите и наблюдаваните от Европрокуратурата досъдебни производства. Декларирани са неверни сведения с цел получаване на средства от европейските фондове”, заяви Димитър Беличев, делегиран прокурор.

Първият проект е жп линията между градовете Костенец и Септември на стойност над 130 милиона евро. NOVA се свърза с фирмата изпълнител, откъдето заявиха, че не се притесняват от проверки, а работата по трасето продължава и задържани лица при тях няма.

Вторият проект на стойност над 111 милиона евро е за модернизация на железопътна инфраструктура между Оризово и Михайлово.

„Самите изпълнители по двата проекта започват да превеждат големи парични суми към други дружества. Не е ясно какви са основанията за тези преводи. Така сумите биват преведени през няколко дружества докато в един момент биват изтеглени на каса”, посочва прокурор Беличев.

Европроектите са възложени за изпълнение от НКЖИ на две фирми с международно участие. В позиция до нова от дружеството, което е под шапката на транспортното министерство посочват, че обиски и изземания не са извършвани в офиси на НКЖИ и няма задържани лица от предприятието. И са готови да съдействат на при извършване на проверките и разследването.

„Набелязваме в момента кои точно длъжностни лица ще бъдат разпитани от НКЖИ”, подчерта прокурорът.
Разследването се води за възможна злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Според европрокуратурата фирмите изпълнители са заподозрени, че в кратък период от време са направени фиктивни парични преводи към кухи фирми и това е довело до теглене на суми в брой - над 2 милиона и половина евро от криминално проявени лица.

Транспортният министър Георги Гвоздейков, на чието подчинение е националната железопътната компания, разпореди незабавно съдействие на прокуратурата и се надява разследването на стигне докрай.