Атаките са извършени рано сутринта

Русия е атакувала рано тази сутрин Одеска област с ракети и дронове камикадзе. Областният управител съобщи за най-малко трима ранени при атаката срещу град Одеса. Рано тази сутрин в пристанищния град и областта около него са се задействали системите за противовъздушна отбрана. Украинските въоръжени сили съобщиха, че са свалили всички 15 дрона и осем ракети с морско базиране Калибър, с които Русия е атакувала пристанищния град. Възникнали са няколко пожара от паднали отломки от ракети, има и пострадали.

„Поредно терористично нападение в Одеса. Виждате какво направи врагът. Сега заедно със службата за спешна помощ и всички общински служби, работим на място за справяне с щетите и успокояване на хората”, заяви Генадий Труханов, кмет на Одеса.

След като през юли Русия обяви оттеглянето си от споразумението за превоз на украинско зърно, украинските черноморски пристанища, главно тези около Одеса, бяха подложени на масирани атаки. Руските сили са подложили на обстрел в неделя две села в южната украинска Херсонска област. Равносметката е седем цивилни жертви, включително бебе.

„Руските окупатори нанесоха брутални удари в Херсонска област. Има жертви, има ранени. В девет часа сутринта обстрелваха с артилерийски огън село Широка Балка. Петима души са убити. Сред тях е и бебе момиченце, само на 22 дни. Братчето ѝ, което е било само на 12 години, е откарано в болница. За съжаление не успели да го спасят и е починал от получените наранявания. Майката на децата е била само на 39 години и също е загинала”, подчерта украинският президент Володимир Зеленски.

Украинската армия отвоюва западната част на Херсонска област от руската окупация през ноември миналата година, но силите на Кремъл продължават редовно да обстрелват района от другата страна на река Днепър. Москва обяви междувременно, че е предотвратена нова украинска атака с дрон над Белгородска област.