Коментар на Людмил Рангелов и Красимир Георгиев

Ще бъде ли успешна мярката с отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори коментираха в ефира на „Здравей, България” адвокатът Людмил Рангелов и председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

„Ясно, че в България всичко е възможно. И всичко това се случва на фона на масовото недоволство на служителите на МВР, когато им започнаха проверките с тестове за наркотици. Те изведнъж казаха, че полевите тестове не са качествени. Тяхното недоволство беше уважено. Недоволството на водачите никой не го уважава. Същите некачествени тестове могат да причинат много голяма вреда на някой гражданин, на който е отнето мпс-то и накрая да му кажат – „извинявайте”. Смятам, че същият автомобил, който се отнема, би могъл да бъде управляван от дисциплиниран, съвестен водач. Тогава автомобилът не е виновен, но когато се управлява от дрогиран, той се отнема. За съжаление нашите законодатели не се вслушват в съвети, за да не се стига до тази крайна мярка, която за мен има чисто популистка цел и ще увеличи страшно много корупцията. Някой ще си купи кола за 500 лв., ще се дрогира и ще кара с него и голяма работа като му го отнемат”, обясни Георгиев.Според него до излизане на резултатите от кръвната проба лицето трябва да е невинно.

ОТ ДНЕС: Изземат автомобили на пияни и дрогирани шофьори (ВИДЕО)

„Около 8 процента от полевите тестове дават грешни резултати. Това е висок процент.  Когато се приема един закон, има процедура, която трябва да се спази, за да е гарантирано правилното му приложение. Освен общественото обсъждане се коментира материално финансовите предпоставки за прилагането му. Това в случая не беше направено”, смята адвокат Рангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.