Метафорично "тайните апартаменти в здравеопазването" са свързани с недостига на лекарства и реекспорта, каза още министърът

С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно участие до края на годината ще се преодолеят различията в заплащането на лекарите. Трябва да се прецени какъв ще е маржът - най-ниската и най-високата заплати. Това каза здравният министър проф. д-р Христо Хинков за "Твоят ден".

Няма да закриват детското отделение на болницата във Враца, търсят педиатри

"Тайният апартамент в "Лозенец" е имал тайни цели. Метафорично казано тайните апартаменти са свързани с лекарствата. Периодичното изчезване на медикаменти от пазара, липсата на евтини такива, както и реекспортът също са свързани с тях. Поставил съм задача да ми се представи доклад и да се опишат причините за реекспорта и периодичното изчезване на лекарства. Фармацевтични компании правят частни болници и засмукват лекари, така затварят кръга", подчерта Хинков. 

"Ако искаме медиците да работят без почивка, ще се получи като в болницата във Враца - ще започнат да напускат. Имаше лекари с над 100 дни неизползван отпуск. Прави впечатление, че само се иска, говори се за безотговорност. Решението Югозападната болница да работи на летен режим е, за да могат и лекарите да почиват. Лекарската професия като цяло става неатрактивна", коментира той.

По думите му регулацията на доходите трябва да се осъществи за управляваните от МЗ болници. "Не виждам кой финансов министър ще има смелостта да предложи увеличение на здравната вноска. Проблем е преразпределението на средствата по клиничните пътеки. Доходите на лекарите трудно може да бъдат контролирани, защото те често идват от няколко практики и допълнителен труд. Лекарската професия не е пазар, не е регулируема изцяло", заяви Хинков. 

Според него медицинските сестри получават твърда заплата, но нямат възможност да формират доход като лекарите. "Трябва да им се обърне по-особено внимание. Поставил съм си го като задача. Имаме намерение да предложим те да се включат в рамковото договаряне, така че да се почувстват по-самостоятелни", коментира още министърът. И допълни, че реформата в здравеопазването трябва да трае поне четири години. 

Стандартът за съдебна медицина влиза за разглеждане в МЗ

Случаят "Дебора"

"Останах с впечатлението, че съдебните медици се натоварват с отговорността за решението на съдията. Преценката за това какъв вид телесна увреда е настъпила е на съдията. Там се вземат предвид фактори, описани от Наказателния кодекс. Такива са продължителността на страданието, особената жестокост, с която е извършено престъплението. Съдебният медик трябва да опише съвестно всички телесни увреди, които са нанесени. Той го е направил, но има тенденция да бъде натоварен с вина. Може това да е било причина за отвод", предположи министърът.

Целия разговор гледайте във видеото.