Трима българи са обвинени в шпионаж в полза на Русия

Новата шпионска афера с българско участие е водеща новина в повечето британски издания.

Би Би Си: Британската полиция задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия (СНИМКА)

Заглавието на първа страница на „Metro” гласи: „Шпиони на Путин задържани в Обединеното кралство”. Подобно е заглавието и в „Daily mail”, който пише "Шпиони, дошли от предградие". „The Guardian”обяснява с големи букви на първа страница, че арестуваните са българи, заподозрени за шпионаж в полза на руските служби за сигурност.

Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са пуснати под гаранция

Британските медии коментират, че използването на България от руските шпиони не е новост и припомнят дори споменаването на страните ни във филма за Джеймс Бонд „От Русия с любов“.

„The Times” твърди, че руските шпиони се представяли за журналисти и използвали фалшиви журналистически карти, за да извършват наблюдение.

Въпреки че „Daily Express” е избрал за водеща темата за увеличаването на пенсиите, новината за задържаните българи също присъства на първа страница.

„The Sun” пише, че шпионите на Путин са прекарали 10 години в Обединеното кралство.

Според съседи на обвинените те са поддържали сравнително нисък стандарт на живот. Двойката Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се представяли като Макс и Кейт. На някои места казвали, че са поляци. Орлин Русев пък живеел в къща за гости. Част от британските издания твърдят, че някога той е бил заловен да поставя сателитна чиния за прихващане на сигнали.

Тримата имали имот в близост до една от резиденциите, която се използва от британското кралство семейство и правителството.

Според някои вестници Джамбазов е бил шофьор на камион, който е превозвал банки с кръв, а пък Иванова работела като лаборант в болница.

Лицата са добре познати сред българската общност, тъй като са имали социална платформа за безплатни обучителни курсове по английски език, благодарение на европейско финансиране.

Освен това, Джамбазов и Иванова са били председатели на СИК и затова много наши сънародници са притеснени, че те са имали достъп до лични данни по време на изборите.

Твърди се, че те са имали за задача да шпионират обекти не само в Oбединеното кралство, но и в Германия и Черна гора, заради които те често са пътували в чужбина. Полицаите са открили в техните квартири и фалшиви журналистически карти, дори облекла на каналите Discovery и National Geographic. Те смятат, че са ги използвали за прикритие, за да вършат своята дейност в полза на руските служби.

Бивши служители на контраразузнаването дадоха интервюта пред британските медии, в които казаха, че смятат, че те не са много високопоставени служители в йерархията на разузнавателните руски служби. Най-вероятно са били логистична помощ, която осигурява фалшиви документи. 

Задържаните са с повдигнати обвинения за притежание на фалшиви паспорти и документи.