Две групировки се борят за власт след свалянето на дългогодишния диктатор Муамер Кадафи през 2011 г.

При престрелките между две водещи въоръжени групировки в либийската столица Триполи са загинали 27 души, а 106 са ранени, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ пред АФП.

Центърът, който предоставя услуги за спешна помощ в западната част на Триполи, публикува информация на страницата си във Facebook през нощта.

Сблъсъците между влиятелната Бригада 444 и Ал-Радаа, или т.нар. Сили за национално възпиране - две от множеството милиции, които се борят за власт след свалянето на дългогодишния диктатор Муамер Кадафи през 2011 г., избухнаха в понеделник вечерта и продължиха във вторник.

Трагедията край Гърция: Арестуваха 7 души за инцидента с лодка, загиналите вероятно са стотици

Правителството на националното единство (ПНЕ) на Либия въведе извънредно положение в районите на столицата, в които има въоръжени сблъсъци. Заявление по този въпрос направи вицепремиерът Рамадан Ахмед Бужина.

„Обявяваме извънредно положение в районите на сблъсъците и призоваваме към примирие за осигуряване на достъп на медицински персонал“, цитира изявлението му телевизия Ал Джазира.

Либийското министерство на здравеопазването, от своя страна, призова страните в конфликта „да предоставят хуманитарен коридор за евакуационни, спасителни и медицински екипи за оказване на помощ на цивилното население, останало в районите на сблъсъците“. Уточнява се, че заместник-министърът на здравеопазването Рамадан Абу Дженах е поискал въоръжените групировки да обявят примирие, за да се даде възможност за евакуирането на цивилните лица, загиналите и ранените. По информация на телевизия Либия Ал Араб, от зоната на конфликта в южните покрайнини на Триполи вече са били евакуирани 100 семейства.

Източник: БГНЕС