Ранена е жената, с която той се разхождал, когато е извършено покушението

Алексей Петров е бил застрелян, научи NOVA от свои източници. Убийството е извършено с автомат в столичния квартал "Драгалевци", на пътя, който води към хижа "Алеко", научи NOVA. Той е бил охраняван от трима бодигардове, но те са били на разстояние от жертвата.

Сигналът за стрелбата е получен в МВР в 12.20 ч. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, които установяват безжизнено тяло на мъж и ранена жена. Тя е откарана в "Пирогов" в тежко състояние. Настанена е в противошокова зала, съобщиха за NOVA от Спешна помощ. 

СНИМКИ НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ВИЖТЕ ТУК

Всички входове на София са блокирани от полицейски автомобили. Градският прокурор на София Илияна Кирилова, заедно с двама от заместниците й Христо Кръстев и Ивайло Илиев, са на мястото. 

В района на убийството се беше образувала километрична колона от автомобили, които не можеха да слязат от хижа „Алеко” до София. Огледи и претърсвания на място има и в момента. Минути преди 20 часа беше вдигната кола в близост до хижа „Алеко”. Тя е или на Алексей Петров, или с придружаващата го жена. До късно през нощта полицейското присъствие в района на местността „Бай Кръстьо” остана засилено.

Анна Заркова: Убийството на Алексей Петров е началото на гангстерска война

Разследващите не изключват смъртта на един от братята Галеви да е свързана с убийството на бившата барета. Хижари казват, че поне два пъти седмично Алексей Петров се е качвал до „Алеко”. Според тях извършителят много добре е познавал навиците на Петров.

Срещу Петров бяха извършени още два опита за покушение - през 2002 и 2015 г. При първия Петров е прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината за престъплението. Неофициално се говореше, че става въпрос за разчистване на сметки при преразпределението на охранителен и застрахователен бизнес. 

Барета, бизнесмен, политик: Кой беше Алексей Петров?

През 2015 г. срещу него беше стреляно с два гранатомета. Като организатор на това покушение на 10 години затвор беше осъден украинецът Роман Ловгиненко. Според Прокуратурата в периода от пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в София, Ловгиненко подготвял покушението, заедно с още трима души. Украинецът бил подбудител и помагач на групата. Той обещал 200 000 евро на извършителите и помагача, които трябвало умишлено да умъртвят Петров. Ловгиненко улеснил извършването на престъплението, като набавил парични средства и оръжията за извършването му– два броя гранатомети; дал съвети и разяснения; организирал следенето на Петров и набавил леките автомобили за неговото извършване.

Йово Николов: Прякорът на Алексей Петров беше „Тракторът”, защото не отстъпваше назад

На 29 октомври 2015 г., около 08:35 ч. в кв. „Кръстова вада“, извършителите и помагачът направили опит за умишлено убийство на Петров и неговия шофьор Стефан Борисов, като са произвели изстрели с двата гранатомета срещу автомобила, с който пътували Петров и Борисов. Спасило ги това, че колата била бронирана и снарядите не успели да проникнат в нея.

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров - Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно. 

10 години затвор за мъжа, организирал опита за убийство на Алексей Петров

Видео: БГНЕС

Цялата кариера на Алексей Петров е свързана със службите за сигурност. Той е работил в Шесто управление на ДС, а по-късно - в Специализирания отряд за борба с тероризма.

В продължение на години Петров беше един от обвиняемите по знаковото дело "Октопод". 11 години след шумната акция съдебният процес приключи с оправдателните присъди на тогава вече бившия съветник в ДАНС, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалови. Единствените осъдени по казуса са Марчело Джотолов и Янко Попов. На втора инстанция те получиха условни присъди за изнудване.

Преди две години Антон Петров-Хамстера почина при инцидент в Рила. Джипът му се преобърна в стръмна местност при офроуд каране. 

СЛЕД 11 ГОДИНИ В СЪДА: Оправдаха Алексей Петров по делото „Октопод”

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК