Съседи на двама от сънародниците ни разказват за навиците им на Острова

На първия етаж на сграда в Хароу в продължение на пет години живее симпатична млада двойка. Съседите им ги описват като мили и приятни хора, които нерядко черпят околните хора с направени от тях сладкиши. Докато снимките им не се появяват по страниците на вестниците. 

Шпионска афера с български участници и руски поръчители. Съседите още не могат да повярват, че това се случва в техния квартал. Симон Корсини е собственик на кафене в Хароу. Описва Катрин и Бисер мълчаливи хора, много типични клиенти. „Двамата идваха често. Поръчваха винаги едно и също нещо и си отиваха. Винаги идваха по домашно облекло - джапанки и шорти, сядаха на една и съща маса и поръчваха две големи порции английска закуска с четири филийки хляб”, споделя той.

Тримата българи, обвинени в шпионаж на Острова, са в затвора

Постепенно Симон започва да навързва нещата. „Преди пет-шест месеца в 7 сутринта беше тихо, клиентите още не бяха дошли. Изведнъж дойдоха 10 души, всички искаха да закусят. На обяд се върнаха отново. Попитах ги „Какво правите тук? Да не би да снимате някакъв филм?” Казаха, че ще разследват. Щели да останат тук една седмица, но останаха две”, спомня си собственикът на кафенето. 

Целият сюжет е познат за специалистите, които дълги години изучават отношенията между Русия и Запада. Такъв е Киър Джайлс от Кралския институт за международни отношения „Чатъм Хаус”. „В този случай има и някои непознати досега аспекти. В повечето случаи, за които чуваме напоследък, Русия инфилтрира свои поданици, свои собствени разузнавачи под някакво екзотично прикритие. Това е доста различно от ситуация, в която имаш хора, обвинени в шпионаж, които очевидно работят под своята чуждестранна, неруска идентичност, които придобиват и много други самоличности, с които да работят”, посочва експертът. 

Според него не трябва да се набляга на факта, че това са български граждани, защото „както виждаме от историята на конфронтацията с Русия, те са склонни да въвлекат всекиго, от всяка страна, който може да бъде убеден или предизвикан да работи за руското разузнаване”. Нещо повече - Киър Джайлс смята, че шпионската активност на Русия, особено след началото на войната с Украйна, сериозно се е засилила. 

Как заподозрените в шпионаж българи си осигурявали контакти и алиби

„Нашата страна е в опозиция на това, което Русия иска да причини на своите държави-жертви, които избира по света. Това превръща Обединеното Кралство в мишена. Великобритания дава подслон на хората, които бягат от Русия – дали ще е Георги Марков през 70-те, или Сергей Скрипал днес”, каза още Джайлс.