Промените в службите в момента са минимални, коментира още военният министър

Правителството работи за гарантиране на сигурността. Това каза военният министър Тодор Тагарев в ефира на "Здравей, България". 

По отношение на убийството на Алексей Петров, според част от управляващите, то се използва от руската агентура у нас. Според Атанас Атанасов тази агентура работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната.

„Русия използва всяка възможност, която ѝ се отдава. Така например – за взрива на язовирната стена на Нова Каховка руските медии написаха, че той ще замърси водата по българското и румънското Черноморие и ще провали туристическия сезон”, заяви Тагарев.

ПП за връзки с Алексей Петров: Спекулации, зад които стои нежеланието на Радев да има редовен кабинет

„Не мога да кажа какво влияние има Русия в този случай. Но със сигурност тя използва всеки казус, за да вреди на нашите интереси”, каза Тагарев.

Той коментира и думите на ПП, че шефовете на службите са назначавани от президента Румен Радев.

„Промените в момента са минимални. Факт е, че при последното служебно правителство, а и при предишните такива, назначени от държавния глава, огромна част от ръководния състав в силовия апарат беше сменена”, коментира Тагарев.

Той обясни, че в момента по закон назначаването на ръководител на ДАНС става с указ на президента. За да бъде сменен настоящият, трябва или да има съгласие на държавния глава, или да се върви към промяна на закона.

Той коментира и случая с арестуваните във Великобритания българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, както и защо едва сега у нас се разбира за тозио казус.

Шпионската афера: Разследването срещу тримата българи продължава

„Арестът е от февруари, по времето на служебия кабинет. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление не винаги е налице това доверие, макар че с Великобритания сме съюзници в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците”, каза Тагарев. 

„Във Великобритания са арестувани хора, има някакви доказателства, насрочено е дело. В България при аналогичен случай – имаше показен арест, много тежко обвинение срещу ръководител на една партия. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Путин”, коментира Тагарев.

По думите му притеснително е, че арестуваните на Острова са имали ръководни функции в изборния процес и са се занимавали с обработка на лични данни и резултати от вота.

Относно информацията, че Русия е стреляла предупредително по търговски кораб в Черно море, Тагарев каза: „Предупредителен изстрел не значи, че е стреляно по кораб. Потвърди се, че е имало бординг на кораба, проверен е какво превозва и е освободен да продължи пътя си. Помолих за информация. За последните 48 часа има над 100 кораба, които се движат от юг на север”, каза Тагарев.

„Русия сама налага режими и се опитва агресивно да наложи и своята вола”, коментира военният министър.

Според него по-сигурно за един кораб е да минава през териториалните води на Румъния и България, дори и да прави известно отклонение от директния маршрут.

България работи за това да няма ескалация на напрежението, каза още Тагарев. Запитан дали е възможно да се стигне до война между НАТО и Русия в Черно море, той заяви: „Не може да изключим такъв вариант. Ние работим, за да го предотвратим. Русия постоянно провокира НАТО”.