Има ли увеличение на контрабандата през границата

Близо 1,7 тона наркотици са задържани от началото на годината при над 80 случая. Това показват данните на агенция "Митници". Най-голямото количество е марихуана, както и синтетика, екстази и кетамини. Само преди няколко дни служители на "Капитан Андреево" заловиха марихуана на стойност над 2 млн. и 300 хиляди лева. 

Откриха марихуана за над 2,3 млн. лева на ГКПП „Капитан Андреево“

Според шефа на митническия пункт Георги Господинов марихуаната е била открита в камион, в който е било упоменато, че се превозват химически съединения за Германия и Швеция. "Имало е подаден сигнал за голямо количество дрога. При проверката са установени 145 кг канабис, укрити в сакове между багажите и кашоните, съставляващи декларирания багаж. Марихуаната е основното трафикирано вещество от Европа към Турция. От началото на годината сме задържани 220 кг. Основното вещество, трафикирано като транзит през страната, е хероинът. Малко над 125 кг са задържани на "Капитан Андреево" от началото на годината", заяви той. 

По думите му тъй като контролът на сухопътните граници е много висок, трафикантите предпочитат пристанищата, за да прекарват по-големи количества. "Дрогата се укрива основно в тайници на превозни средства и кухини, изграждат се под резервни думи и двойни стени на газовата бутилка. Така се пренасят между 5 и 15 кг. Субстанциите се откриват чрез рентген и физическа проверка", разкри Господинов.

Повече вижте във видеото.