"Активни потребители" и Здравното министерство в задочен спор

Замърсено ли е родното Черноморие с бактерията ешерихия коли? В разгара на летния сезон асоциация „Активни потребители” и учени от Софийския университет са провели изследване, което е установило замърсяване десетки пъти над нормата на 7 плажа от изследваните общо 11 по южното Черноморие.

Изследване показа: Сериозно замърсяване с ешерихия коли на плажове по Черноморието

Какво показват данните според Асоциацията? Плажът Царево-Север е най-мръсен и там бактерията е 41 пъти над нормата. След това е Южният плаж в Приморско, където замърсяването е 22 пъти над нормата. Само 4 плажа отговарят на количествения критерий за съдържание на ешерихия коли - централният плаж в Свети Влас, Поморие, къмпинг „Златна Рибка” и Созопол.

В официална позиция от Здравното министерство обаче посочват, че данните на потребителската асоциация не са коректни и така се манипулира общественото мнение. Здравните власти отбелязват още, че Асоциацията не е подавала сигнал за замърсяване към Регионалната здравна инспекция в Бургас, за да се предприемат те адекватни мерки. Съмненията за достоверност се базират и на липсата на протоколи от начина, по който е извършено набирането на пробите и очевидни разминавания с периодичните проби, които се извършват от РЗИ-Бургас. Категоричната позиция на ресорното ведомство е, че заболеваемостта от стомашно-чревни инфекции е в норма и са готови за съвместни проверки.за установяване на действителната картина с чистотата на вода.

Здравното министерство отговори за чистотата на морската вода