Документалният филм Maestras изследва този въпрос

Когато една жена диригент се качи на сцената, тя винаги е „една от първите” - първата, която ръководи оркестър от световна класа, първата, която дирижира заключителната вечер на Лондонския фестивал "Промс", първата, която печели престижна награда за дирижиране. Готов ли е светът на оркестровото дирижиране най-сетне да промени окончателно отношението си към жените диригенти?

На какво се дължи фактът, че жените в сферата са много малко на брой? Документалният филм Maestras, който можете да гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON, проследява няколко диригенти на фестивала в Люцерн през 2016 г., чиято тема "Prima Donna" се заиграва с този въпрос и го изследва.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Световноизвестни в дирижирането жени разнищват проблема. По време на репетиции и концерти Барбара Ханиган, Марин Алсоп, Ану Тали и Констанция Гурзи споделят с какви трудности се срещат в работата си ежедневно диригентките. Филмът проследява и еволюцията на блестящата, вече пенсионирана швейцарска диригентка Силвия Кадуф. Тя е първата асистентка на Леонард Бърнстейн, която замества Херберт фон Караян, за да дирижира Берлинската филхармония през 1978 г.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.