“Подадохме искане да бъде сменено мястото на разглеждане на делото", заяви адвокатът Петко Кънев

Прокуратурата в Стара Загора обединява разследванията и двете досъдебни производства по случая "Дебора". Предстои на Георги Георгиев да бъдат повдигнати нови обвинения. Това се случва след извършен анализ на събраните доказателства от разпити на свидетели, на пострадалата, допълнителна съдебномедицинска документация, техническа, петорна съдебно-медицинска експертиза.


И ако първоначално заключението беше, че нападението срещу Дебора не е застрашило живота ѝ, то сега съдебните медици в Пловдив са достигнали до друг извод.

„Причинени са две средни телесни повреди – едната се е изразила в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток, лека мозъчна контузия, която е довела до временно разстройство на здравето и опасност за живота. И втората по вид средна телесна повреда е обезобразяване с множество прорезни рани по лицето и тялото на пострадалата”, заяви Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора.

Новата експертиза за Дебора установи две средни телесни повреди

Таня Димитрова увери, че разследването по случая „Дебора“ се води ускорено. 18-годишното момиче е разпитано отново от наблюдаващите прокурори. А показанията, заедно с експертизите, водят обвинителите към повдигането на трето обвинение срещу Георги Георгиев.
„За това, че след упражнена сила и удар с юмрук, против волята на пострадалата, обвиняемото лице е остригало главата ѝ”, добави тя.

„За заканите за убийство спрямо Дебора наказанието е до 6 години. За принудата – за това, че извършителят е отрязал косата ѝ е до 6 години. За двустепенната средна телесна повреда е от 2 до 10 години”, обясни Десислава Калайджиева, наблюдаващ прокурор.

Повдигането на новите обвинения ще се извърши лично от наблюдаващите прокурори в присъствието на защитниците на обвиняемия, който е с определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Според адвоката на Дебора, тя все още е в състояние на шок. „Все още е затворена в себе си, ограничена е в контактите си и изживява кошмари. Трайните белези към момента са по тялото, въпреки че имаше наранявания по лицето – те донякъде са заличени. Но тези по тялото са дълбоки прорезни рани, които все още са налични”, добави Делян Славов.

От другата страна на барикадата заради съмнения, че разследващите в Стара Загора са предубедени, адвокатът на обвиняемия Георги Георгиев поиска делото да се гледа извън града, в който са извършени престъпленията.

“Подадохме искане да бъде сменено мястото на разглеждане на делото. Тоест досъдебното производство да се води в друг съдебен район. Защото виждате какво се случва. Всеки един прокурор, който дръзна да изрази различно мнение бива или отстраняван, или му е искана оставката, или срещу него се образуват досъдебни производства и по този начин всички прокурори в Стара Загора работят под страх”, посочи адвокатът на заподозрения Петко Кънев.