Има информация, че поне един от обвинените в миналото е пътувал до Германия

Германските служби за сигурност разследват дали българите, обвинени за шпионаж в полза на Русия във Великобритания, са били активни и в Германия. Това сочи информация, с която разполага агенция WDR.

Обвиненият в шпионаж Орлин Русев работил с най-издирвания престъпник в Германия

Според информацията германските служби за сигурност разследват налични следи, че заподозрените българи може да са шпионирали и военни съоръжения там. Смята се, че поне един от тримата българи в миналото е пътувал до Германия, но не се съобщава кой точно е той. Властите проверяват индикации, че пътуването може да е било шпионска операция. Разследването се базира на информация на британските власти и е поето от Федералната криминална служба. Германските власти все още не са коментирали нищо по темата официално.

Тримата българи, обвинени в шпионаж на Острова, са в затвора

Припомням ви, че стана ясна още една връзка по шпионската афера с Германия и по-скоро на сочения за „мозък” на групата Орлин Русев, който е снабдявал със специално оборудване за наблюдение Ян Марсалек - най-издирваният човек от германската държава, който стой зад една от най-големите финансови измами в страната и на когото се преписват близки връзки с руските и австрийските тайни служби.

Според оценката на военното контраразузнаване руските служби се фокусират предимно върху събирането на информация за доставките на оръжие за Украйна и обучението на украински войници в Германия.

По-рано стана ясно, че българите, които ще бъдат обвинени за шпионаж в Лондон, вече са петима. Информация за трима от тях беше обявена публично още миналия месец. Британската прокуратура обаче днес съобщи за още две лица - Иван Стоянов на 31 години и Ваня Григорова на 29.

Според обвинението, петимата българи са работили в оперативна шпионска клетка в полза на руските служби за сигурност. Част от дейността им била да събират разузнавателна информация по активни операции в Европа и да я предават на Русия. Предполагаемите престъпления били извършени от август 2020-а до февруари тази година. Делото им ще се гледа пред съд в Уестминстър във вторник следващата седмица.